Gå til sidens hovedinnhold

Blandet mottakelse for Behn

Anmelderne er uenige om Ari Behns første roman «Bakgård» . Men ingen gir terningkast seks denne gangen.

Prinsesse Märtha Louises ektemann har arbeidet med romanen i fire år. Enkelte av kritikerne mener at han nok burde brukt enda lengre tid.

Romanen er Ari Behns andre utgivelse alene etter debuten med novellesamlingen "Trist som faen", som ble relativt godt mottatt. Men terningkast seks får han ikke for romanen "Bakgård".

Behns svenske forlegger Lindelöv Bokförlag har allerede takket nei til å utgi "Bakgård" fordi det ikke finner den god nok, men her i Norge starter Behn og Kolon forlag promoteringsarbeidet rundt romanen tirsdag.

"Bakgård" handler om 20-åringen Andreas som har utstyrt seg som backpacker og reiser fra Norge til Burkina Faso sør for Sahara. Etter hvert havner han i Tanger der beatgenerasjonstidens gutteglade homser har funnet seg et sted der de kan holde på som de lyster.

– Går seg vill

"Lite sjokkerende om syndere i sommersol", skriver Inger Bentzrud i Dagbladet. "Ari Behn går i de gamle beatforfatternes fotspor gjennom Marokko og Sahara. Som dem blir han sittende fast i dekadensen i Tanger. Omsider når han ørkenen, og der går han seg dessverre helt vill ", skriver hun, og legger til at romanen skjemmes av både typeklisjeer og språkklisjeer.

HTML EMBED
SI DIN MENING:
Skal du kjøpe Ari Behns debutroman?
Ja
Skal gi den bort i julegave
Nei
Vet ikke

Se resultat

VG gir Behns nye roman terningkast fire og karakteristikken pretensiøs, frodig og sjarmerende. Tittelen på anmeldelsen er likevel " Bedriten turistopplevelse". VGs anmelder May Grethe Lerum mener at romanen verken er spesielt elegant eller påfallende original eller velformulert. Men hun mener at Behn likevel lykkes på flere punkt når han tillater seg å utforske både klisjeer, fordommer og direkte allegorier til klassiske forfattere av reiseskildringer og dannelsesromaner.

"Behn viser utover i boken et sjarmerende grep om sin tekst når han glimter til med kortfattede, likevel saftige skildringer av de mest bisarre situasjoner. Enkelte scener er rett og slett uforglemmelige", skriver hun.

– Historieforteller

"Anslaget i "Bakgård" bærer løfter om djervhet og driv, en vilje til å fortelle røverhistorier og upretensiøse eventyr fra steder som Tanger og Marakech. Dessverre faller den fort sammen til en samling med velbrukte rekvisitter, en syltynn intrige, flate figurer og noen dialoger som aller mest minner om den norske oversettelsen av en middelmådig såpeopera ", skriver Cathrine Sandnes i Dagsavisen.

Hun mener romanens største svakhet er forfatterens manglende avstand til sine egne banaliteter. Hun sier at "Bakgård" er en omstendelig, langtekkelig roman som delvis reddes av en rekke ufrivillig komiske dialoger.

Det beste hun har å si om boka, er at den er skrevet av en som har stor vilje til å fortelle historier.

– Beholder æren

I Aftenposten får Behn den beste kritikken. Svein Johs Ottesen mener at Ari Behn kommer ut av sitt første skriveprosjekt som prinsessegemal med motet og æren i behold, og ber haiene søke andre farvann.

"Den vanskelige nummer-to-boken holder seg flytende. Det er all ære verdt at han (Behn) ikke har latt ikke-litterære omstendigheter styre skrivingen, og at han ikke tar pripne hensyn", skriver Ottesen. Han mener at Ari Behn skriver godt, og håndterer språket med stødig og kontrollerende hånd.

Ole Jacob Hoel i Adresseavisen mener romanen muligens vil forarge noen, men at den helt sikkert vil kjede flere.

"Den er imponerende kompromissløs, men kan vel regnes mer som et interessant første forsøk på en roman, og en markering av et fritt ståsted i forhold til sin svigerfamilie, enn som noen stor litterær prestasjon" , sier Hoel, som likevel mener den var bedre enn man kunne frykte.

Bjørn Gabrielsen i Dagens Næringsliv mener romanen faller mellom flere stoler. Den er ikke noe mesterverk, men heller ingen kalkun.

(NTB)

Reklame

Sjekk ut Nettavisens eksklusive grillpakker: Den amerikanske grillpakken og den moderne grillpakken

Kommentarer til denne saken