Gå til sidens hovedinnhold

Ble advokat og fikk stefaren dømt for seksuelt misbruk

Hennes første mål var å fengsle mannen som hadde voldtatt henne fra hun var seks år.

(SIDE2): Misbruket startet da Tina Renton (37) var en liten jente. Seks år gammel fant stefaren David Moore ut at hun var et lett offer for hans lyst. Det skulle pågå i over åtte år før Tina brast ut med hemmeligheten overfor sin gode venninne Sam.

Deler av hennes ny bok «You Can’t Hide» er gjengitt i den britiske avisen Daily Mail der Tina skriver åpent og ærlig om hvordan hun endelig klarte å sette ord på det helvete hun levde under i det daglige.

- Mitt liv er helt annerledes enn ditt, begynner Tina nølende til venninnen. Sam forstår ingenting og ler litt av den plutselig så alvorlige Tina.

- Stefaren min tar på meg. Han kommer inn på rommet mitt og har sex med meg, utbryter deretter den unge jenta.

De to 14 år gamle jentene ender opp med å bli tatt i skulking akkurat denne dagen, og en streng lærer kaller dem inn til samtale. Det blir en vending i livet for Tina. Venninnen presser henne til å fortelle læreren den forferdelige historien hun nettopp hadde delt med henne. Tina nøler og var livredd for hva læreren vil si, men blir til slutt overtalt.

Tina bryter sammen i gråt når hun forteller om voldtektene hun har opplevd siden hun var seks år gammel. Læreren lytter og trøster, og råder henne til å fortelle moren om alt.

Fikk ingen støtte
Det gruer Tina seg til fordi hun ikke har noen anelse om hvordan moren vil ta det. Vil hun bli trodd? Rundt kjøkkenbordet tar endelig Tina mot til seg og forteller hva morens ektemann har gjort mot henne i alle år. Moren klemmer sin datter, noe Tina beskriver i boken som en av de aller første klemmene hun kunne huske å ha fått av henne, og lover at hun skal ta seg av det.

Men løsningen blir ikke helt slik 14-åringen har forestilt seg.

Etter noen dager hvor stefaren hadde holdt seg ute av huset, ber moren Tina om en prat. En tydelig nervøs mor overrekker tenåringsdatteren et glass med cola. Tina lukter på innholdet forstår hun at rom er blandet med brusen. Morens favorittdrink. Hun tar en glupende slurk før moren gir henne sitt livs sjokk.

- Uten Dave kommer vi til å slite økonomisk. Jeg vet ikke om vi kommer til å klare oss.

Moren fortsetter å snakke om huset, lånet og om at de kan ende på gaten hvis ikke Dave er i livene deres. Så trekker hun fram Tinas lillebror Jonathan, og ber datteren tenke seg om to ganger. Hun vil vel ikke at han skal ende på gata?

Med synkende hjerte forstår Tina at hun har tapt. Moren sier hun skal få en lås på døren til soverommet som vil holde stefaren ute. Hun vil også låse ham inne på deres soverom, og ikke tillate ham med mindre hun kan følge ham.

Tina går til slutt med på å la stefaren flytte inn igjen, og innser samtidig at håpet om at moren ville redde henne aldri hadde eksistert.

På skolen følger læreren opp saken, og Tina forteller om morens løsning. Da ender læreren opp med å gi henne sin bostedsadressen sin hvis hun trengte å komme dit noen gang, og en fløyte hun skulle bruke hvis stefaren forsøkte seg igjen.

Verken politi eller barnevern blir varslet, og Tina forstår at hun er alene og må klare seg selv fra nå av. Moren innrømmet i et beklagelsesbrev flere år etterpå at hun var livredd for å bli ensom, og turte av den grunn ikke å forlate ektemannen. Til syvende og sist er det morens forsømmelse som får Tina til å ta en stor og viktig beslutning.

Ute av kontroll
Tina blir utagerende og gir helt opp på skolen. Hun skulker og går til slutt ut med elendige karakterene. Hjemme var det som om ingenting hadde skjedd, og selv om det seksuelle misbruket stoppet opp, gjorde følelsen av å være betydningsløs og verdiløs livet vanskelig for den unge jenta.

Hun blir etter hvert frisør og finner en levevei, men går inn og ut av voldelige forhold. 19 år blir hun gravid med sitt første barn. Først etter at hun får sin andre sønn innser hun at hun må å ta grep om livet sitt.

Sent i 20-årene bestemmer hun seg for å få seg en utdannelse, og valget faller på kriminologi. Tina skriver i boken at hun ønsket å forstå mannen som hadde misbrukt henne og morens valg deretter. Men da sønnen blir ekskludert fra skolefag på grunn av dysleksi, bytter Tina til jus.

Mot slutten av utdannelsen handler et av kursene om lovene rundt seksuelle forbrytelser. I løpet av kurset får Tina vite at loven har blitt endret, og at ingen slike saker lenger er foreldet. Hun forstår brått at hun endelig kan få stefaren dømt, og få lukket ham inne bak murene en gang for alle.

Lykkelig og ferdig utdannet feirer hun advokattittelen med forloveden og sønnen. Men hun hører ingenting fra moren på den store dagen. Det er dråpen. Tina har ventet 20 år med å ringe politiet, og tar endelig avgjørelsen. Hun får hjelp og blir trodd, og en saksbehandler tar over saken hennes, men forteller Tina at det kan bli ord mot ord. Hennes tidligere lærer og venninne er vitner. Men Tinas mor stiller seg uforstående til saken.

I mai 2010 får Tina endelig det svaret hun hadde ventet på.

David Moore blir dømt for 13 tilfeller av voldtekt og seksuelle overgrep, og får 14 år i fengsel.

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka

Kommentarer til denne saken