Gå til sidens hovedinnhold

Ble syk av vaksine

Som 14-åring deltok Annelise Johnsen i et vaksine-eksperiment gjennomført av staten på 180.000 ungdomsskoleelever. Det har gjort henne syk for livet.

Etter mange års kamp har 31-åringen fått tilkjent erstatning fra staten for vaksine-fadesen. 1,5 millioner kroner skal gi oppreisning for flere år med diagnosen kronisk tretthetssyndrom, som ble resultatet for henne etter å ha fått vaksinen mot hjernehinnebetennelse på 1980-tallet.

Vaksinen ble testet ut på 180.000 ungdomsskoleelever i hele Norge i årene 1987-1991. Johnsen er den første som har fått konstantert ern klar sammenheng mellom vaksinen og det påfølgende syndromet, men minst 20 andre ME-pasienter mener de har fått sykdommen på samme måte, skriver Bergens Tidende.

Etter å ha fått vaksinen, ble Johnsen gradvis dårligere og måtte slutte skolen. Hun mistenkte hele tiden at vaksinen var årsaken, og flere år senere sa tre eksperter seg enig i den mistanken. Det ledet til søksmålet mot staten, som endte i forlik.

- De har ikke vært villige til å strekke seg langt. Vi har presset hardt på og har måttet slåss for hver krone. Først da ekspertuttalelsene ble så entydige at årsakssammenhengen ikke kunne bortforklares, skjønte de at det ikke var noen vei utenom forlik, sier advokat Otto Roll til BT.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken