Gå til sidens hovedinnhold

Bli sprek på en måned

Får man virkelig mer energi og overskudd av å leve mye sunnere? Vi testet sunn mat og mye trening i en måned.

(SIDE2): Alle har vi våre laster og mange ganger har vi tenkt på om det virkelig stemmer det alle ernæringsfysiologer og treningseksperter forteller oss om det å leve sunt.

Får du virkelig mer overskudd, bedre helse, finere hud, sunnere søvn, finere kropp... og så videre?

Vi bestemte oss for å teste det ut for dere der hjemme. Derfor har vi ofret oss og levd skikkelig sunt og nesten asketisk i en måned.

Her ser du resultatet:

Ernæringsfysiolog Camilla Andersen i somebody.no og personlig trener ved Sats Storo, Henning Frode Holm, la opp hvert sitt opplegg for oss. Vi skulle helst trene fire ganger i uka og spise frokost og skikkelig middag, mer grønnsaker og frukt. Faste måltider og holde alkohol og sigaretter på et minimum, var også punkter vi måtte følge.

- Dere kommer til å merke en markant forskjell om dere følger dette opplegget, sier Henning når vi er hos ham til test og konsultasjon. Han måler hvordan formen vår er ved hjelp av tre ulike øvelser. Vi sykler så langt vi klarer på spinningsykler i ti minutter og prøver ut styrkeprogrammet vi skal følge i en måned fremover

Deretter måles fettprosenten og muskelmassen vår, i tillegg til at vi blir veid på vanlig måte.

DETTE STYRKEPROGRAMMET FULGTE VI:
Oppvarming - 5 minutter
Løpe på tredemølle - 10 minutter på intensitet 10
Sykle, nivå 6 - 10 minutter
Crosstrainer, nivå 8 - 10 minutter
10 x 3 beinpress - 60 kilo
10 x 3 brystpress - 20 kilo
10 x 3 kroppsheving - 35 kilo

DISSE TIMENE SKULLE VI VELGE MELLOM:
Flyt&Pilates
Høy Puls
Stram Opp Puls
DansAerobic
Mage&Rygg

Sats Box

Vi fikk beskjed om å trene mellom 3-4 ganger i uken, og helst annenhver gang styrke/kondisjonsprogram i studio og time i sal.

(Se de detaljerte resultatene nederst i artikkelen.)

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HELLES RESULTAT:

FØR: KOSTHOLD
Frokost: Spiser ikke frokost

Lunsj: Som regel brød med ulikt pålegg

Middag: Gjerne sen middag - prøver å spise en del grønt til maten, men ofte kan det bli tunge middager, litt for sent. Er glad i take away-mat som indisk, sushi og pizza. Men spiser også mye hjemmelaget mat med gode sauser og litt for mye kjøtt.

Dårlige laster: Røyker på fest og drikker en del alkohol omtrent to-tre ganger i uka. Sover dårlig og ofte litt for lite. Drikker omtrent to liter brus med sukker i uka. Prøver å drikke saft, vann og smaksvann, men er ikke alltid så flink. Spiser ikke så mye godis, men litt smågodt og sjokolade omtrent to ganger i uka. Bruker en del Crème fraîche i maten og spiser smør og majones på brødskivene.

Sunne vibber: Glad i salat og fisk, særlig laks. Liker det meste av mat og liker å spise mat som er nyttig for kroppen.

Ellers: Drikker vann og kaffe på jobb.

Mål: Spise sunnere, få mer energi, bli mer fast i fisken, få bedre hud og mer muskler.

FØR: TRENING
Jeg er en skikkelig periodetrener og det kan gå flere uker uten trening før jeg kommer i gang igjen og trener 2-3 ganger i uka, men når jeg akkurat har kommet i gang igjen, går jeg som regel på en smell igjen. Ellers går jeg en del i hverdagen, selv om jeg sitter mye rolig på jobb.

DETTE SKJEDDE: Jeg har trent 18 ganger og spist noenlunde sunt gjennom hele måneden.

ETTER: KOSTHOLD:
Jeg har kuttet ut brus og drikker smaksvann istedenfor og det funker bra. Det var ikke så vanskelig å spise frokost som jeg trodde. Men det blir en banan eller yoghurt på kontorpulten klokka åtte. Har spist mindre godis og det er bare en vanesak. Har jeg det ikke i huset kan jeg få lyst på, men etter hvert går søtsuget over. Jeg har spist en del mer frukt enn jeg pleier og prøvd å få i meg mer proteiner. Jeg festet ved et par anledninger og løftet om å ikke drikke mer enn tre øl sprakk et par ganger i løpet av perioden, men til gjengjeld har jeg nesten ikke røyket.

ETTER: TRENING: Nå har jeg trent 3-4 ganger i uka i en måned og energien er på topp. Det har tatt en del tid, og det har ikke alltid vært like gøy. Vi fikk et styrke/kondissjonsopplegg og anbefalte timer å gå på. Jeg valgte mest timer på Sats da jeg syns løping på tredemølle og sykling er ganske gørr.

Subjektive resultater: Jeg sover mye bedre om natta. Jeg har mer energi, nesten plagsomt mye. Jeg er mer opplagt og føler at jeg har fått gjort mye denne måneden. Det eneste er at treningen har tatt mye tid og at det ikke alltid har vært så gøy. Derfor vil jeg heller trene litt på Sats, men begynne å trene dans eller turn eller noe jeg virkelig liker igjen hvis jeg skal fortsette treningen i samme spor.

KONKLUSJON: Å leve sunt hjelper! Du ser bedre ut, føler deg bedre og orker mer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GUROS RESULTAT:
FØR: KOSTHOLD:

Frokost: Spiser som regel ett knekkebrød til frokost.

Lunsj: Som oftest brød med ulikt pålegg.

Middag: Veldig sjeldent jeg lager middag. Det blir som oftest stekte rundstykker, brød eller usunn take away-mat.

Dårlige laster: Har langt fra regelmessige måltider, lite variert kosthold og drikker ikke melk. Jeg drikker mye kaffe, bruker mye smør på maten og drikker svært lite vann/annen væske. Røyker på fest og drikker alkohol cirka tre ganger i uka.

Sunne vibber: Ikke spesielt glad i godteri og brus, spiser kun sjokolade innimellom.

Mål: Spise sunnere og mer regelmessig, sove bedre, få mer overskudd og stramme opp kroppen.

FØR: TRENING:
Trener cirka en til to ganger i uka, men problemet er at det ofte blir slapp og lite effektiv trening. Glad i å jogge og gå tur ute. Ellers sitter jeg mye på jobb, og tar altfor ofte trikk til steder som egentlig er gåavstand.

ENDRINGER: Kosthold; Jeg har klart å spise oftere, og brukt mellommåltider som yoghurt eller frukt. Jeg har også laget middag nesten hver dag, og det har stort sett vært kylling, fiskegrateng, omelett eller supper. Jeg har byttet ut smør med plantemargarin som Vita, og begynt å drikke mye vann. Drukket alkohol kun en til to dager i uka.

ENDRINGER: Trening: Jeg har trent tre til fire dager i uka. Jeg har fulgt et fast styrke-kondisjonsprogram, som har bestått av annenhvergang med studio- og saltrening. I sal har jeg gått på timer som mage/rygg, pilates og stram opptimer. Alt i alt har jeg fulgt styrkeprogrammet i studio mer enn timer i sal. Det har tatt mye tid, da det er et lite stykke å gå til nærmeste treningssenter. Jeg har fått mer energi, sover bedre og føler meg litt gladere.

KONKLUSJON: Som nevnt synes jeg det tar altfor mye tid å trene fire ganger i uka, men hovedgrunnen til dette er fordi jeg bor et stykke unna nærmeste treningssenter. Men resultatet har vært overraskende på så kort tid. Fettprosentene er lavere, kondisjonen er blitt mye bedre og jeg har blitt sterkere. Jeg har mye mer energi, trenger mindre søvn og føler meg generelt bedre.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TRENINGSEKSPERT HENNING FRODE HOLMS KONKLUSJON:
- Jentene har hatt en enorm fremgang på svært kort tid, og har all grunn til å være fornøyde med egen innsats. Den største fremgangen har de hatt på styrketreningen hvor de for eksempel på beinpress har fordoblet repetisjonsantallet sitt på 60 kilo på bare en drøy måned. Respektabel økning på brystpress, og kroppsheving vitner også om solid fremgang på bryst, og ryggmuskulatur.

- Fremgangskurven peker også rett opp på kondisjon, hvor både Helle og Guro klarer å sykle 0,72 og 0,77 kilometer lenger på 10 minutter etter bare en måneds trening.

- Vektmessig har begge jentene gått ned litt, men det er helst på fettprosenten vi ser mest forskjell, og dette tyder på at de har klart å gå ned i fettprosent, og bygge en sterkere muskulatur i løpet av perioden. Muskler veier syv ganger mer enn fett! Resultatene er oppsiktsvekkende gode, men ikke umulige å oppnå for folk flest. Trener du disiplinert, regelmessig, og passer litt på hva du spiser, er dette hva du oppnår!

- Hvorfor vente? - Kom i gang og nyt resultatene treningen gir deg.

Her er resultatene:

Helle:
Øvelse 31.10.07/11.12.07

Beinpress 60kg 10rep/21rep
Brystpress 20kg 10rep/18 rep
Kroppsheving 35kg 30rep/34rep
Sykling 10min 3,84km/4,56

Guro:
Øvelse 31.10.07/11.12.07
Beinpress 60kg 10rep/22rep
Brystpress 20kg 10rep/22 rep
Kroppsheving 35kg 24rep/36rep
Sykling 10min 3,76km/4,53km

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken