Gå til sidens hovedinnhold

Blir du feit på foto?

Er det virkelig slik at du virker tykkere på bilder? Vi tar en titt på myten.

Slate Magazine har sett nærmere på saken, og konkludert med at ja, et kamera kan legge på 5 kilo.

Lyset er synderen
Hovedårsaken er selvfølgelig dårlig lyssetting. Om man ikke er i studio mister man kontrollen over lys og skygge, og har derfor ikke muligheten til å forme en kropp slik man kan under kontrollert lys. I mykt lys vil en kvinnes ansikt virke jevnere og rynkefri, mens i hardt lys vil en manns ansikt få et mer maskulint uttrykk.

Ved bruk av skygger kan man lett skjule skavanker og skulpturere kroppen nesten akkurat slik man vil, mens i det offentlige rom, der man som oftest ikke har muligheten til å skape skygger, vil man være i stand til å se alt. Du vil derfor virke større og tjukkere.

Hvite klær skaper færre skygger, og denne fargen unngås derfor ofte av kjendiser i offentlige sammenhenger.

Tenk perspektiv
En annen årsak til fenomenet er perspektiv, og hvilket objektiv som brukes. Telelinser med en lang brennvidde komprimerer området mellom forgrunn og bakgrunn, og gjør at ting virker nærmere enn de egentlig er.

Om du bruker et slikt objektiv i et nærbilde, bidrar de til å minke avstanden mellom nesen og ørene, noe som resulterer i mer balanserte ansiktstrekk. Vidvinkellinser, som har kort brennvidde, gjør det motsatte. De får en person i midten av bildet til å virke både bredere og høyere. Dette er en av grunnene til at f.eks paparazzier bruker telelinser, for å ta bilder som virker mer flatterende på de som blir fotografert.

Slankeeffekt
Men faktum er at det alltid vil bli problemer når man prøver å avbilde et tredimensjonalt objekt på fotografiets todimensjonale overflate, og kanskje er det derfor de fleste profesjonelle modell- og kjendisbilder er så kraftig retusjerte?

Forøvrig er ikke digital slanking lenger forbeholdt kun det profesjonelle markedet. For et knapt år siden introduserte HP en slimming effect i sine forbrukerrettede Photosmart kameraer. ar fotografen slanke personen i bildet med opptil flere kilo. Kameraene har, kanskje ikke uventet, vært en salgssuksess.

Denne saken er hentet fra Fotopia.

Reklame

Tilbud: Nå får du 15 GB til kun 299 kroner i måneden