Gå til sidens hovedinnhold

Blir du overvåket?

Har du webkameraet tilkoblet når du ikke bruker det? Da kan du bli overvåket, mener BarneVakten.

Nettstedet BarneVakten.no oppfordrer alle til å koble fra webkameraet når det ikke er i bruk. Grunnen er at hackere og uvedkommende kan koble seg til webkameraet og studere deg uten at du merker det.

En spion på barnerommet
Stadig flere norske barn har egne datamaskiner og tilgang til både webkamera og internett på soverommet sitt. Dermed kan fremmede enkelt få med seg langt mer enn du ønsker.

- Barn og unge tenker ikke over det, men via webkameraet slipper de andre direkte inn på gutte- eller jenterommet, sier politiførstebetjent Ola Ø. Hoel til nettstedet.

Hoel har jobbet med datakriminalitet i mange år, og har brukt mye tid på å undervise foreldre i nettvett.

Lett å overvåke
Det er ikke mye som skal til for å få tilgang til webkameraet ditt. Hvis du bruker datamaskinen til å laste ned musikk eller filmer, åpner du en bakdør som gir hackerne enkel tilgang til maskinen din.

- Det er et faktum at man ikke trenger å være en avansert hacker for å logge seg inn på andres pc-er via en bakvei. Dermed kan man slå på webkameraet og følge med på alt som skjer i rommet når som helst på døgnet, så sant pc-en står på, sier Hoel.

Bør kobles fra
For å unngå at andre spionerer på deg eller familien din, er det lurt å skru av webkameraet når det ikke er i bruk.

- Mange nye laptoper har webkameraet fastmontert i maskinen. Da kan man simpelthen dekke til linsen med en liten papirlapp. Alternativet er selvsagt å ikke drive med ulovlig fildeling, slik at man kan aktivere alle brannmurer. Da vil datamaskinen være trygg for inntrengere, sier daglig leder i BarneVakten Øystein Samnøen i en pressemelding.

Google vil spionere
Også Google vil gjerne spionere på deg. De jobber med et system som avlytter rommet pc-en din er i for å spesialtilpasse innholdet i annonser.

Google vil bruke mikrofonen i maskinen din til å plukke opp alle bakgrunnslyder, som musikk, mobiltelefoner som ringer eller hva du ser på tv-en.

Reklame

Nyhet: Nå får du denne bilen som ladbar hybrid