Gå til sidens hovedinnhold

Blir du utsatt for hersketeknikker?

Har du fått servert utsagnet «Lille venn, jeg tror ikke du vet helt hva du snakker om» når du diskuterer med noen? Her får du hjelp til å avsløre hersketeknikkene.

Hersketeknikker brukes for å styre hvordan en selv og andre framstår. Med hersketeknikker kan man framheve seg selv, eller få den man er uenig med, til å virke dum og kunnskapsløs. Å gjøre narr av det du sier gjennom å antyde at du er ung og uvitende, er en velkjent teknikk blant en del voksne. Mange bruker hersketeknikker hele tiden, mer eller mindre bevisst.

De vanligste hersketeknikkene

HTML EMBED

¿ Latterliggjøring.


¿ Blande sak og person, ved å kritisere personen og ikke det han eller hun står for.


¿ Gi skyldfølelse til motstanderen.


¿ Utestenge den eller de en ikke liker.


¿ Usynliggjøring gjennom å overse den andre.


¿ Dobbelt straff. Det er galt hvis du gjør det, men også hvis du lar være å gjøre det.


¿ Å holde tilbake informasjon.


¿ Stjele ideer fra andre gjennom å presentere andres ideer som sine egne.

¿ Rakke ned på andre.
¿ Overse den andre.
¿ Bruke vanskelig språk.
¿ Bruke tydelig negativt kroppsspråk når motstanderen snakker.
¿ Sette noen i bås, generalisere.
¿ Sette folk opp mot hverandre.
¿ Ha regler, men bryte dem når det passer en selv.
¿ Si at egne meninger gjelder maaange andre, ikke minst andre møtedeltakere.
¿ Oppsummeringskuppet: «Nå må vel alle ha sagt sitt, så..»
¿ Liksomdemokrati - du får være med, men jeg bestemmer.
¿ «Fint at du engasjerer deg, men..»

Lettere å være frekk
Når hersketeknikker brukes, handler det om makt. Da er det en person som ønsker å sette sin vilje i gjennom på bekostning av en annen person sin mening. Politiske debatter på TV kan gi deg en god innføring i hersketeknikk i praksis. Bare legg merke til hvordan politikerne smiler ironisk og himler med øynene når motparten snakker. På denne måten prøver de å vise at de synes motpartens argumenter er helt på jordet. Ved å bruke tydelig kroppsspråk forsøker de også å irritere og forstyrre den andre. Hersketeknikkene gjør det lettere å komme unna med å være frekk.

Brukes av alle?
Berit Ås er professor i sosialpsykologi og er den som fant på begrepet hersketeknikk. Hun sier at selv om kvinner og menn har samme rettigheter i Norge, er det lettere å bli hørt som gutt enn som jente i mange sammenhenger.

SVs Kristin Halvorsen og FrPs Siv Jensen har opplevd dette, og sier ifølge Dagbladet at de har begynt å bruke hersketeknikker selv for å komme til orde i debatter. Både jenter og gutter, kvinner og menn tar i bruk hersketeknikker overfor andre, og ikke minst overfor ungdom.

Ikke la deg distrahere
Du kan komme langt ved å gjennomskue disse teknikkene. Da lar du deg ikke så lett blende av de store ordene eller sjenerende kroppsspråket. Hvis du blir satt ut av det de gjør, har de oppnådd akkurat det de vil. Når teknikken er avslørt, kan du lettere konsentrere deg om innholdet i det som blir sagt. Det er ikke sikkert at innholdet er like kraftig som oppførselen tyder på.

Kilde: Heftet Kommunikasjon fra Ungdommens fylkesting i Hedmark

Har du blitt utsatt for hersketeknikker? Eller bruker du det selv? Del dine erfaringer med andre i diskusjonsforumet under.

Relaterte saker på ung.no
Mennesketyper
Dine rettigheter
Når kan du gjøre hva?

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot