Gå til sidens hovedinnhold

- Blir dyrere å ikke si fra

Totalt elleve selskap har havnet i Konkurransetilsynet søkelys fordi de ikke har varslet om oppkjøp eller fusjon. Nå blir det dyrere å ikke si fra om meldepliktige oppkjøp

Mer enn 1000 fusjoner og oppkjøp skal meldes til Konkurransetilsynet hvert år. Etter at den nye konkurranseloven tredde i kraft i 2004 ble det kostbart å ikke si fra om oppkjøp eller fusjoner. Hvis de involverte bedriftene omsetter for mer enn 20 millioner kroner til sammen, må de si fra til Konkurransetilsynet. Hvis ikke vanker det foretaksgebyr.- De har plikt til å melde fra så vi kan sjekke om oppkjøpet har betydning for konkurransen i bransjen, sier senior informasjonsrådgiver Cato Mørk til iMarkedet.no.Så langt har seks bedrifter måtte punge ut, blant dem børsnoterte Fosen Trafikklag, 10.000 kroner. Ikke mye penger for selskaper med omsetning i hundremillioners klassen. Men nå blir det dyrere.- Vi valgte en mild linje i første fase. Da var vi mer opptatt av å spre informasjon om ordningen, forteller Mørk.Men nå har de landet på en hardere linje og begynt å se på omsetning og selskapets markedsstørrelse, i tillegg til hvor lang tid det har gått siden oppkjøpet. Gebyret vil dermed kunne variere.- Gebyret skal ha en preventiv effekt, for å sørge for at alle selskaper følger plikten, sier Cato Mørk.
Flere har syndet

Ytterligere fem bedrifter har nå fått varsel om gebyr, fordi de var sene med å melde fusjon eller oppkjøp til Konkurransetilsynet: Anthon B. Nilsen Utdanning, som eier privatskolen Treider, Returkartong, børsnoterte Telecomputing, Vaktservice og Eneas Energy AS, hvor tidligere Orkla-topp Tom Vidar Rygh er styreleder. For fire av de fem selskapene er det tale om gebyr på mellom tjue og trettifem tusen kroner.De nye reglene er laget for at Konkurransetilsynet skal kunne overvåke og sikre konkurransen i alle markeder, også lokale og små markeder. Tall Konkurransetilsynet har innhentet, viser at flest mindre bedrifter blir omfattet av meldeplikten. Særlig bedrifter innen handel, tjenestevirksomhet og transport og kommunikasjon.

Kommentarer til denne saken