Gå til sidens hovedinnhold

Blir syk av Memo-boken

Kristine Moody orker ikke lese «Kaptein Memo». Nå refses forfatterne av tidligere kolleger.

Tidligere kolleger mener «Kaptein Memo»-forfatterne skryter på seg roller de ikke hadde.

NA24 - din næringslivsavis

Denne uken lanserte Kagge forlag boken om fiaskomagasinet Memo, skrevet av de tidligere Memo-journalistene Sigurd Smidesang Rønningen og Reidar Mide Solberg.

Sendte manuset ut på «høring»
I desember sendte forfatterne av «Kaptein Memo» ut bokmanuset til «høring» blant de andre journalistene fra det nedlagte ukesmagasinet.

NA24 Propaganda har fått tilgang til mailkorrespondanse som viser hvordan kolleger går kraftig i rette med forfatterne, spesielt deres fremstilling av sine egne lederkritiske roller i redaksjonen.

- NA24 siterer en mail fra desember. Det som her omtales som «en drittbok» er et tidlig tekstutkast vi sendte ut til gjennomlesing kort tid etter at vi begynte å jobbe med bokprosjektet. Vi diskuterer gjerne innhold og faktaopplysninger i «Kaptein MEMO» , men ønsker at diskusjonen tar utgangspunkt i den ferdige boka, skriver forfatterne i en mail til NA24.

Tidligere Skup-vinner Bjørn Olav Jahr har også lest den ferdige boken, og mener kritikken fremdeles gjelder.

Ensidig Moody-kritikk
- Mye gikk galt i Memo, men for meg virker kritikken i boken for ensidig vinklet mot Kristine Moody. Hun ga virkelig alt, og kanskje derfor i overkant mye. Hastverk med å lansere bladet gjorde at hun noe ensidig støttet seg til ja-menneskene i redaksjonen - ironisk nok først og fremst Rønningen og Solberg. De fikk virkelig all den plassen de ønsket. Så kan man spørre seg om de - med Kaptein Memo - skyter seg selv i foten, sier Jahr til NA24.

Journalisten mener det sier en hel del om forfatterne at de i det hele tatt har skrevet boken.

- Dette er ingen viktig bok. Som journalist kommer man borti mange spennende saker, mer spennende enn spillet rundt Memo. At Rønningen og Solberg likevel velger å skrive bok om seg og sitt, sier mye om deres fokus, sier Bjørn Olav Jahr.

Ville fortelle hva som gikk galt
Forfatterne Sigurd Smidesang Rønningen og Reidar Mide Solberg har fått anledning til å svare på den kraftige kritikken, men nøyer seg med å gi følgende felles kommentar til NA24:

- I likhet med de fleste av våre kolleger var vi svært entusiastiske til Memo, og jobbet hardt for at magasinet skulle lykkes. Vår agenda har vært å fortelle om hva som gikk galt.

«Drittbok»
I mailkorrespondansen mellom de tidligere Memo-journalistene forut for utgivelsen, som NA24 har fått tilgang til, ligger det blant annet en tilbakemelding fra tidligere Memo-journalist Nikolaos Farmakis.

«Dette er en drittbok.

Dere har skrevet dere inn i historien som kritiske og i opposisjon til Kristine fra dag en.

Det er ikke et bilde jeg kjenner igjen. Vi alle - dere selv spesielt - må ta et ansvar på at vi leverte mye treigt gørr på trykk. Ingen journalister leverer et 13 siders manus eller en sak om stat kirke uten nyheter», skriver Farmakis.

- Jeg står for det jeg skrev i den mailen, og har fått støtte for det fra mange av de andre journalistene i Memo, sier Nikolaos Farmakis ti NA24 i dag. Han presiserer samtidig at han ikke har lest det ferdige manuskriptet.

Ståsted fargelegger
Tidligere kollega Sarah Sørheim ønsker ikke å delta i noen offentlig diskusjon om boken, men sier likevel til NA24.

- Når man velger å fortelle en historie, så velger man et ståsted som farger fremstillingen. Dette er historien om Memo sett fra Sigurd og Reidars ståsted, og jeg kan se at den ikke nødvendigvis stemmer med andres, sier Sørheim.

Moody: - De to jeg fikk mest støtte av
Kristine Moody forteller til NA24 at hun allerede rett etter jul fikk tilbakemelding fra flere tidligere Memo-reportere om at de mente bokmanuset de hadde lest ikke korresponderte med virkeligheten slik de hadde opplevd den.

- Har du selv lest boken?

- Nei, det gjør meg jo syk. Det er kjempeleit. Dette er de to jeg har fått mest støtte av.

Får vondt av boken
- Har du blitt dolket i ryggen?

- Jeg får vondt av det, det er trist. Men jeg synes det er så ustilig som sjef å gå ut mot folk jeg selv har ansatt, sier Moody til NA24.

Om støtten fra blant andre Bjørn Olav Jahr sier Moody:

- Jeg er glad for den støtten jeg har fått fra de andre reporterne de siste ukene. Det viktigste er den personlige støtten. Det bildet offentligheten danner seg om forfatterne, tror jeg allerede er etablert, sier Kristine Moody til NA24.

Nikolaos Farmakis er ansatt som distribusjonssjef i NA24.