Gå til sidens hovedinnhold

Blod, vold, innvoller og død

Norges første virkelige horrorfilm er ekstremt voldelig. Hva du synes om det vil avgjøre hva du mener om filmen.

Rovdyr - Norge, 2007. Regi: Patrik Syversen. Med: Henriette Bruusgaard, Lasse Valdal, Nini Bull Robsahm, Jørn-Bjørn Fuller-Gee, Jorunn Kjellsby

Aldersgrense: 18 år

«Rovdyr» er filmen som tør der andre norske horrorfilmer har feiget ut. Den er enda eklere og mer voldelig, men langt fra skumlere enn lignende filmer.

Nå må det nevnes at «Rovdyr» i utgangspunktet er den første av sitt slag i Norge, sett bort i fra rett-på-video-filmen «22» fra 2000. Grøssere som «Fritt vilt» og «Villmark» fokuserer på en historie i tillegg til drapene. «Rovdyr» er inspirert av amerikanske horrorfilmer fra 1970-tallet, hvor volden er langt viktigere enn handlingen.

For det er egentlig ikke så mye handling å snakke om. Fire ungdommer skal på hyttetur. Camilla og Roger er kjærester, Mia og Jørgen er søsken. På en øde veikro treffer de en jente som ber om haik. Hun virker livredd, og snart skjønner de hvorfor.

De blir nemlig forfulgt av en gjeng ukjente menn som slår dem i svime og drar dem med ut i skogen. Der begynner menneskejakten.

Klare sjangertrekk
Enkelte ting i horrorsjangeren er publikum nødt til å godta. Det er ikke sikkert folk dør selv om det virker sånn. Morderne klarer å ta deg igjen, selv om du tilsynelatende løper mye fortere enn dem. Og det er ingen overraskelser eller originale vendinger underveis. Hvis du ikke takler dette, er rett og slett ikke sjangeren noe for deg.

Et større problem for mange, er all volden og blodet. Filmen har - med god grunn - fått 18-årsgrense, og filmen passer ikke for pyser. Her er de ikke redde for å vise detaljer når både døde og levende kropper får gjennomgå. Liker du derimot god filmvold, er dette en film du bør se. Det er realistiske scener og troverdig vold.

Filmen er mer ekkel enn den er skummel. Enkelte skvettescener er det gjort plass til, men dette er ingen grøsser som klarer å skremme deg. Her er det jakten som er i fokus, og du blir neppe redd av filmen.

(Anmeldelsen fortsetter under)

194555

Dårlig begynnelse
En god og realistisk menneskejakt til tross, det er ikke alt ved filmen som er like bra. I introduksjonen prøver de å vise hvor lykkelige rollefigurene er, ved at de smiler blidt til hverandre. Dette ser rett og slett utrolig dumt ut. Det er også noen klisjefulle scener, blant annet når Camilla og Roger forteller hverandre at «Du er den beste», «Nei, du er den beste», «Nei, du er den beste», og så videre.

Regidebutant Patrik Syversen er selv interessert i horrorsjangeren, og det smitter over på filmen. Det synes at bakmennene har hatt det gøy - og skummelt - da de lagde den.

Horrorfilmer som dette er kjent for å bevisst unngå kjente skuespillere. Også «Rovdyr» har brukt forholdsvis uerfarne skuespillere, med unntak av Jorunn Kjellsby i en liten rolle. Det er tydelig hvilke av skuespillerne som har erfaring med film og TV, og ikke alle spiller like godt. Hovedrolleinnehaver Henriette Bruusgaard er blant filmens beste skuespillere, og hun klarer fint å overbevise publikum med sitt spill.

«Rovdyr» er en film som passer for folk som i utgangspunktet liker voldelige filmer. Den tilhører en sjanger som ikke bryr seg om handling, skuespill og originalitet, og du kan derfor ikke ha for høye forventninger til dette. Men som en horrorfilm er den absolutt severdig.

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller