Gå til sidens hovedinnhold

Blodrødt på Børsen

Oslo Børs falt markant etter at markedet valgte å ta gevinst i de store oljerelaterte aksjene.

Oljeselskapene som har vært den viktigste drivkraften bak den siste tidens gode utvikling på Oslo Børs, sviktet totalt tirsdag. Hovedindeksen endte ned 1,59 prosent til 393,58 poeng.

Etter flere nedgraderinger av oljeselskapene fant markedet ut at de skulle ta gevinst av den siste tidens kraftige oppgang.

Den internasjonale investeringsbanken Lehman Brothers har gjennomgått de europeiske oljeselskapene i en ny analyse. Meglerhuset har fortsatt det italienske oljeselskapet Eni som sin favoritt. Samtidig hever Lehman Brothers anbefalingen i Shell til overvekt fra en nøytral anbefaling.

Lehman Brothers er derimot langt mer negative til de norske oljeselskapene. Norske Hydro bli kuttet til «underweight» fra en « equalweight». Statoil blir også rammet av meglerhusets nedgraderinger og blir tatt ned fra «overweight» til «equalweight».

Statoil endte ned 2,89 prosent til 184,50 kroner. Norsk Hydro falt hele 2,39 prosent til 900 kroner. Det kom dessuten signaler om at Gazprom kan komme til å utsette avgjørelsen i forbindelse med utnevnelsen av partnere i Shtokman. Ny frist skal være i slutten av april.

DNO som steg en del mandag på rykter om at et kinesisk oljeselskap skal gjennomføre en due dilligence i det norske oljeselskapet. Tirsdag falt aksjen ned 2,18 prosent.

NA 24 - din nye næringslivsavis

SeaDrill-jubel
John Fredriksens SeaDrill fikk overført aksjene i forbindelse med oppkjøpet av Smedvig. Dette gjorde at Smedvig figurerte høyt opp på listen over de mest omsatte aksjene på Oslo Børs denne dagen.

SeaDrill sitter nå med 99 prosent av de stemmeberettigede aksjene i Smedvig, tilsvarende 96,6 prosent av alle de utstående aksjene.

Interessen var fortsatt stor for SeaDrill som steg 3,39 prosent til 99 kroner.

Like etter klokken 13.30 ble det omsatt en kjempepost på over 15,3 millioner aksjer i undervannentreprenørselskapet DeepOcean. Flere poster ble spredt rundt på ulike hender etter at storeierne Toha Invest BV og DOF hadde solgt aksjene.

Det var ellers en bred nedgang ved de fleste sektorene på Oslo Børs. Rigg og oljeserviceaksjene var tunge og falt stort sett på den noe svakere oljeprisen.

Tunge lakseaksjer
Pan Fish var en stund over 7 kroner pr. aksje, men endte ned 1,30 prosent. De andre lakseaksjene hadde også en dårlig utvikling. Cermaq endte ned 3,06 prosent, mens Fjord Seafood falt 1,32 prosent. Lerøy Seafood var det eneste lyspunktet som steg 0,42 prosent.

Olje og gasselskapet CanArgo toppet listen over dagens vinnere med en oppgang på 6,61 prosent. Aksjen steg til værs etter at selskapet kom med en oppdatering på selskapets operasjoner i Georgia. Det var de typiske tradermeglerhusene som sto bak kjøpene.

Shippingderivatbørsen Imarex fulgte etter med en oppgang på 5 prosent.

Blant taperne finner vi aksjene DiaGenic og Eitzen Marine Service som falt henholdsvis 8,18 prosent og 4,76 prosent.

Reklame

Endelig på lager igjen: Ladekabelen som kutter strømmen selv

Kommentarer til denne saken