(Side2): Blogging har blitt meget populært, og stadig flere blogger. Kanskje er du likevel en av de som sitter litt på gjerdet og ikke helt vet hvordan du skal gå fram. Med bakgrunn i det gir vi deg her den enkle guiden til hvordan du kan få din egen blogg, ditt eget domene - og også kanskje tjene noen penger på din blogg.

Før du starter bør du finne ut hva du skal blogge om. Selvfølgelig kan man blogge om hva som helst, men det å ha en tanke om innholdet vil hjelpe på. Skal du blogge om ditt eget liv, et spesielt emne eller skal du blogge om andre nyheter? Det er stor forskjell på bloggen til Ida Wulff og bloggen www.techcrunch.com.

Finn et sted å blogge
Vi anbefaler to steder å starte din blogg med bakgrunn i kontroll over eget innhold og muligheten til å tjene penger selv. Det finnes flere aktører i Norge som tilbyr deg en gratis bloggplattform, men få av dem tilbyr deg å styre innholdet totalt selv og det at du selv kan kommersialisere fritt på din egen blogg.

Vi anbefaler derfor to internasjonale aktører, som begge er store og som begge er helt gratis. Begge tjenestene er også tilgjengelig på norsk.

Blogspot/Blogger
Dette er Googles bloggplattform, og siden det er Google sin har den to klare fordeler. Den første er at du utrolig enkelt kan implementere Google-annonser som du tjener penger på, og den andre er at du fort blir tilgjengelig for søk. Blogspot har også den fordelen at den fungerer med det meste av pinging, og at plattformen er relativt enkel å bruke. Den sømløse integrasjonen mot bildetjenesten Picasa gjør også at bildebasen din enkelt blir tilgjengelig for deg.

På Blogspot finnes det også svært mange tilleggsfunksjoner du utrolig enkelt kan legge til på din blogg.

Det som er litt negativt med Blogspot er at det ikke finnes mange maler du kan velge ut i fra, og at det kan være litt vanskelig å tilpasse utseende utover header og farger. Det krever noe teknisk kunnskap å gjøre nettopp det. Det vil si at hvis du vil legge inn andre annonser må du gjerne få noe hjelp.

Her finner du Blogspot/Blogger.

Wordpress
Dette er den klart beste bloggplattformen i verden når det gjelder muligheter, og er plattformen både Ida Wulff og Nette Nestea bruker. Den gir et utall av tilpasningsmuligheter og kontroll over din egen side. Det er også enkelt å lage samleblogger slik som mammaer.com ved å bruke Wordpress.

Det er et utall av maler du kan bruke hos Wordpress, og omtrent like mange widgets/tilleggsfunksjoner. Den absolutt største fordelen med Wordpress er at hvis du blir stor og vil kommersialisere på din egen blogg kan du flytte hele bloggen til ditt eget nettsted og ha en enda større kontroll med alt av innhold. Har du en langsiktig plan om å bli stor, kjent og rik på blogging ville vi valgt Wordpress.

Satistikksystemet her også meget godt, men det er på design at Wordpress rocker. Se bare forskjellen på StyleWatch og bloggen til Flickr. Begge er laget på Wordpress. I starten kan det være en utfordring å lage sitt eget design, men det er så mange maler når du starter at det ikke bør være noen umiddelbar bekymring.

Her finner du Wordpress.

Eget domene
Et eget domene er veldig smart, og uansett hvilken bloggleverandør du velger kan du ha eget domene. Alt du må gjøre er å kjøpe det domenet du ønsker og peke det til din bloggside. Du trenger ikke å kjøpe noe webhotell i starten så lenge du bruker en leverandør. Webhotell koster ekstra, men det kan også gi deg epostadresser på ditt domene (så hvis du kjøper domenet commaregel.com så kan du få eposten kanikke@commaregel.com gjennom leverandøren).

Det finnes mange leverandører som tilbyr deg å kjøpe domene, og du må betale alt fra litt under hundrelappen til litt over hos de som har lavest pris i årlig kostnad for ditt domene.

Eksempler på leverandører for kun domene:

Domainnameshop - 90 kroner i året

Active24 - 7 pund i året

En leverandør for domene, epost og webhotell er One.com som tar 10 kroner i måneden.

Slik får du trafikk
Det å få trafikk på din blogg krever planlegging og strategisk arbeid. Enkelte bloggleverandører har godt besøkte forsider, og kan være en grunn til å velge dem. Selv om dette kan være en noe kortsiktig valggrunn. Trafikk i seg selv gir ingen penger.

De første besøkende på din blogg bør være venner og kjente, og spredning av blogginnlegg ved posting på Facebook, Nettby og eventuelt Twitter er enkle måter å få opp trafikken fra disse på. Dine venner har også andre venner, så det å oppfordre dem til å kommentere dine poster på Facebook kan være helt OK i starten.

Å kommentere andre blogger er også smart, så lenge du gjør det slik at du faktisk konsentrerer deg om innholdet i det som er skrevet og ikke bare promoterer din egen blogg. Legg link til din egen blogg der det er felt for dette (noe de fleste kommentarfelt har). Å kommentere saker på for eksempel Side2 og Nettavisen vil også gi deg trafikk, så lenge du husker å legge inn link til din blogg. Har du skrevet om noe som det står om i saken er dette høyst relevant.

Twingly er en tjeneste som lar deg pinge dine innlegg hvor du har lenket til en sak på for eksempel VG for å komme opp i den saken. Dette er høyst effektivt så lenge du faktisk har skrevet om det som står i saken. Hvis du misbruker dette skaper du bare dårlige følelser for din blogg, og er absolutt ikke noe å anbefale i lengden. Pass også på at du faktisk tar deg tid til å skrive langt nok om det saken handler om.

Blogglisten, som vi har, fungerer litt på samme måte. Ved å registrere seg der får man innleggene listen opp på siden og man kan også komme opp på Nettavisen og Side2s forsider i bloggfeltene som finnes der.

Side2blogg er et eget bloggmagasin hvor det hver dag plukkes ut 10 blogger som får direkte lenker til sin blogg. Ved å få bloggen sin der kan man få ganske mye trafikk.

Det å inngå samarbeid med store nettsteder vil også gi trafikk. For å få et slikt samarbeid trenger man enten å ha en blogg med god trafikk, eller å spesialisere seg på ett område. Hvis du er den eneste norske bloggeren som skriver om moten i Ukraina kan det hende at du er mer interessant enn den som skriver om mote både her og der. Jo mer spesialisert du er, og flinkere du er på ditt område, jo mer interessant er du.