Gå til sidens hovedinnhold

Nå vil forbrukerombudet bøtelegge bloggere

Ser du hvorfor det ene bildet er ulovlig?

(SIDE2): For knappe to måneder siden slapp klesmerket By TiMo sin tredje kolleksjon, designet av Pia Tjelta. I et lite lokale på Frogner i Oslo samlet et knippe utvalgte kjendiser seg for å se på kjolene, og skåle med champagne.

Til tross for at arrangementet var privat, kunne flere tusen følgere på Instagram og andre sosiale medier få med seg hva som skjedde, da den ene bloggeren og kjendisen etter den andre delte bilder av selv med de nye kjolene.

Nå vil Forbrukerombodet bøtelegge bloggere som driver med skjult reklame, melder Aftenposten.

Må merkes

For at Instagram-bildene med kjolene til Pia Tjelta skal være innenfor loven, er de nemlig nødt til å merkes med #reklame eller #annonse et sted i bildeteksten, sånn som Camilla Phil har gjort i bildet øverst til venstre.

Vibeke Klemetsen, Tone Damli og Gitte Witt har på sin side ikke merket innlegget som reklame, og dermed brutt loven, og bidratt til skjult reklame.

- Det er mer reklame på blogg og Instagram enn noen gang. Bare 7 av de 41 vi sjekket har merket all reklame, og merket den godt nok. At så mange bryter markedsføringsloven var veldig skuffende, og er langt dårligere enn i fjor, sier Tone Hovden Skjelbostad, fagdirektør for sosiale medier hos Forbrukerombudet, til Aftenposten.

Det spiller altså ingen rolle om Gitte Witt, Tone Damli og Pia Tjelta er venninner.

- De er ikke bare venner, men også selvstendig næringsdrivende. Pita Tjelta er en designer som tjener penger på dette, og bloggerne tjener penger på blant annet å omtale klær. Hensikten med denne lover er at folk skal ha rett til å vite når de står overfor reklame slik at de kan ta en kritisk vurdering, sier Skjelbostad.

Mektige medieaktører

Frem til nå har ikke brudd på markedsføringsloven ført til konsekvenser for verken bloggere eller annonsører, men nå er det på tide å slutte og ta i dem med silkehansker, mener Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund.

- De er blitt store og mektige medieaktører, med flere lesere enn mange norske lokalaviser og en bunnlinje flere redaktører skulle ønske seg, sier hun til avisa.

I fjor tok den 28 år gamle Caroline Berg Eriksen, bedre kjent som «Fotballfrue», ut 1,3 millioner fra firmaet Treasure AS, som hun og ektemannen eier sammen. A-Magasinet skrev i går at rundt 20 norske bloggere nå tjener over én million kroner i året.

Også Forbrukerombudet har insett at den strategien de har valgt så langt ikke har virket. Derfor har de besluttet å vurdere en strengere sanksjon. Før måtte de advare lovbrytere om at de kunne komme til å få bøter, dersom de brøt loven igjen. Nå kan de gi bøter for lovbrudd som allerede har skjedd.

- Bloggerne er blitt store næringsaktører. Dette er dyktige, smarte jenter og gutter. Da forventer vi at de klarer å sette seg inn i veiledningene vi sender og at de følger loven. Når vi nå finner så mange brudd, er vi nødt til å stramme grepet, sier Skjelbostad.

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken