Mange er nå i ferd med å kjøpe sin første Blu-ray-spiller. Andre har trådd vannet tidligere, og er nå på jakt etter noe bedre. Det som er viktig er at du finner ut hvordan, og til hva du vil bruke spilleren, og definere dine egne behov ut fra dette.

Ikke for alle
Hvis du bare vil ha muligheten til å se Blu-ray-filmer, kan det godt tenkes at noen av de billigere modellene kan passe best for deg. Bildekvaliteten er uansett upåklagelig på alle.

Det er også verdt å merke seg at hvis du ikke har en TV som støtter HD, og ikke har planer om skifte ut den gamle gigantiske klumpen med det første, så kan det kanskje være like greit å vente med innkjøp frem til du bytter TV. Det vil alltid komme nye og bedre modeller over tid, og prisnivået vi også endres.

Delvis sonefritt
Blu-ray-filmer kommer også tidvis med regionsperrer, men systemet er vesentlig annerledes enn det vi kjenner fra DVD-markedet. Vi i Norge er fremdeles i sone 2, eller B som det heter nå. Den store forskjellen er imidlertid at av filmer som er lansert på verdensbasis i skrivende stund, er to tredjedeler sonefrie.

Regionbegrensingene er med andre ord ikke like viktig for filmstudioene som tidligere, noe som i følge en rekke bransjeanalytikere skyldes et ønske om å kjempe mot nedlasting av HD-film.

Slik ble spillerne testet
For å få et rettferdig sammenligningsgrunnlag, testet vi alle spillerne med fire forskjellige filmer. De vi valgte var I Am Legend, King Kong, The Simpsons: The Movie, og Nine Inch Nails: Beside You in Time, for også å få med musikkdelen av spillerne. Det viste seg å ikke være store forskjeller på spillerne i forhold til filmtype, men noen av modellene utpekte seg positivt i forhold til animerte filmer.

I testen er det en rekke kriterier vi har vektlagt for å komme frem til en endelig konklusjon. Kvalitet på bilde er selvsagt viktig, men her er det ikke de helt store forskjellene mellom spillerne. Bilde er likevel noe av det viktigste når du skal velge en spiller, så det er selvsagt vektlagt. Vi har utelukkende testet med HDMI-kabel for tilkobling til TV, og optisk kabel for lyd.

Lyd, både fra Blu-ray, DVD og musikk-CD har stor betydning, nå som de fleste får bedre og bedre lydanlegg. På dette område oppfører spillerne seg helt klart forskjellig fra hverandre i forhold til lydkilde.Brukervennlighet er også prioritert, spesielt med tanke på at mange kjøper sin første spiller i disse tider, og at vi snakker om relativt avanserte teknologiske apparater.

Samsung BDP-1500

Samsung har med BD-P1500 laget en glimrende spiller. Det finnes spillere på markedet som leverer bedre kvalitet, men kombinasjonen pris, kvalitet og brukervennlighet gjør den til vår favoritt. Samsung har alltid vært dyktige på design, og den lekre utformelsen vil passe inn i de fleste stuer.

Den er brukervennlig, ikke noe dill dall, og leverer glimrende kvalitet til en meget gunstig pris. Hvis du ikke har et ekstremt behov for å kvitte deg med din gamle CD-spiller, er dette ditt ultimate valg for film. Samsung har funnet den perfekte kombinasjonen.

Les hele testen her

Sony Playstation 3

Playstation 3 er en vanskelig maskin å ha med i en sånn test. Det er en helt ok Blu-ray-spiller, men den når ikke helt opp til de dedikerte spillerne. Samtidig får man så mye annet med på kjøpet at den er umulig å avskrive.

Har du et snev av spillinteresse, ikke krever markedets beste lyd og bilde, og tåler en maskin som ikke er verdens vakreste, så er dette et glimrende valg. Playstation 3 ser nemlig ut som en liten grill, den avgir enormt mye varme. Heldigvis er den langt mer stillegående enn spillkonkurrenten Xbox 360. Hvis du overhodet ikke er interessert i spill kan du trekke fra et øye på terningen.

Les hele testen her

Sony BDP-500

Ettersom Blu-ray har fått godt fotfeste i markedet, har utvalget av gode spillere til en saklig pris eksplodert. Dette er problemet for Sonys flaggskipmodell. Det er en strålende spiller, som leverer filmkvalitet av ypperste klasse, men du skal være ytterst finstilt i øynene og ganske kresen. For du finner ikke veldig mange argumenter for å velge denne over en av de billigere konkurrentene.

Som med alle Sony-produkter er den herlig å hvile øynene på designmessig, og det oser av kvalitet. Spørsmålet er rett og slett om man finner de mange ekstra tusenlappene verdt det.

Les hele testen her

Philips BDP-7100

Både lyd og bildekvalitet er jevnt over bra hos BDP7100, og hvis man skulle føle seg fristet av det fine designet, så gjør man overhodet ikke noe dårlig kjøp. Spilleren scorer jevnt på alle typer filmer, DVD-avspilling og CD.

Det er rett og slett ikke så mye å utsette på noe som helst, men det er heller ikke noe spesielt spennende på noen måte.

Les hele testen her

Sharp BD-HP20S

Hvis du er på jakt etter en bra spiller for å utforske Blu-ray-formatet er Sharps modell ypperlig. Du får mye kvalitet for lite penger, så dette er den perfekte inngangsporten. Er du lydfrik vil du sikkert savne støtte for DTS HD, men for den jevne bruker tilfredsstiller HP20S de fleste krav.

Les hele testen her

Denne saken er hentet fra forbrukerelektronikknettstedet Teknofil.