SANDEFJORD (SIDE2:) Det kan være lett å gå seg vill i dagens jungel av ulike nettbutikker.

Falske produkter?

Det er mange som stiller spørsmål ved hvordan enkelte nettbutikker kan selge kjente merkevarer til reduserte priser sammenlignet med tradisjonelle utsalgssted som parfymeri og skjønnhetssalonger.

I tillegg finnes det også omtaler og påstander på nett som hevder at enkelte aktører er useriøse, selger falske produkter eller driver med ulovlig import.

Nettbutikken Blush.no, som er en del av Komplett Group, er én av de aktørene som har fått opplevd at uriktige påstander og skeptiske kommentarer i sosiale medier kan ha en enorm påvirkningskraft.

De er oppgitte over falske beskyldninger og sier de tar negative omtaler svært alvorlig.

- Storm i et vannglass

Kundens røst er veldig tydelig og vi lever av fornøyde kunder, sier kommunikasjonsdirektør i Komplett Group, Ingebjørg Tollnes, til Side2.

- Stort sett så opplever vi veldig mye positivt, både ting som skrives av bloggere og i sosiale medier. Vi følger veldig tett alt som skrives om oss, forteller kommunikasjonsdirektøren.

Tollnes forklarer at når de ser en negativ omtale ønsker de raskt å finne ut hva som har skjedd. Hun sier at man da er avhengig av å komme i kontakt med den som har kommet med innspill og at de også er avhengig av dokumentasjon for å se om det har skjedd en feil med produktene.

Daglig leder for Blush.no, Lene Oen, påpeker at nettbutikken gjerne tar imot både ros og ris, men oppfordrer bloggere og andre aktive i sosiale medier tenke seg om to ganger før de publiserer noe på nett.

- Mange er kanskje ikke klar over den skaden man gjør. Det blir litt sånn storm i et vannglass og det er klart det får ringvirkninger når noen skriver noe negativt, sier hun.

Hvis en kunde er misfornøyd med produktet anbefaler hun å ta kontakt med kundesenteret.

- Hos oss kan man da enten få et nytt produkt eller pengene tilbake. Vi er helt avhengig av kunden, forteller Oen.

- Kan skje feil

Blush.no er en av de norske nettbutikkene som opplever stor suksess med nettsalg av skjønnhets- og velværeprodukter til kvinner. De alene tilbyr cirka 7000 produkter fra 120 ulike produsenter.

Med en så enorm produktbase er Tollnes og Oen åpen for at det kan skje feil i løpet av salgsprosessen.

- Vi har ekstrem høy omløpshastighet i forhold til en frisør eller et parfymeri. Og selvfølgelig kan det forekomme at man får et parti hvor det har skjedd en feil, og da går vi tilbake til det aktuelle partiet som står på lager og tar en sjekk om det har skjedd noe med alle produktene i partiet eller om det er et enkeltprodukter, forklarer Lene Oen.

- Og det skjer jo at man får et feilprodukt også når man handler mat eller andre ting, påpeker kollega Tollnes.

- En del av de argumentene som brukes for å hevde at produktene er dårlige er ikke riktige, for eksempel at de er billigere. Mange av de produktene vi selger her, for eksempel som Redken, selges også i butikkhyllene i mange europeiske land og til en lavere pris, forklarer hun.

Derfor blir varen billigere

Men hvordan kan noen nettbutikker tilby kjente merkevarer og produkter til en redusert pris?

- En del produkter handler vi fra norske grossister, og så handler vi inn produkter via egenimport eller parallellimport fra EØS. Og gjennom dette kan vi kutte ledd og derfor tilby rimeligere produkter, forklarer kommunikasjonsdirektøren.

Likevel er det mange kunder som opplever å få anbefalinger om å kjøpe hårprodukter hos frisøren og hudpleie fra skjønnhetssalongen.

Lene i Blush.no tror en del av dette kan skyldes at mange av produsentene ønsker å være trofaste til sine eksisterende kunder og påpeker at det også handler om markedskrefter.

- Jeg skjønner det kan gjøre litt vondt for andre aktører når en bransje revolusjoneres litt og det kommer nye aktører som gjør ting på en ny måte, sier hun til Side2.

- Det handler veldig mye om markedskrefter her. Det å beskytte sin egen eksistens i markedet, mener Oen og legger til at hun mener det er marked både for de tradisjonelle butikkene og netthandel også i fremtiden.

- Frisører og hudpleiesalonger har jo sine styrker ved å for eksempel at man er fysisk tilstede og møter kunden direkte, legger hun til.

Tollnes er enig i at hun tror mange av produsentene ønsker å beskytte sine kunder.

Samtidig understreker kommunikasjonsdirektøren at som en stor og seriøs aktør kan man ikke tillate seg å ikke drive skikkelig.

- Blush.no driver under samme regelverk som andre aktører. Innenfor EØS så er det fri flyt av varer og det betyr at de varene som kommer innefor EØS også kan selges utenfor de agenturene som er i de ulike landene.

Konkret eksempel

Én av merkevarene som selges på Blush.no er hårpleieprodukter fra GHD.

På GHDs hjemmeside kan man sjekke hvilke nettbutikker som er autoriserte forhandlere og når Side2 sjekker Blush.no får vi som svar at denne nettsiden ikke er en godkjent forhandler.

Hvordan forklarer dere dette?

- Vi importerer varene på lovlig vis, men produktene importeres utenfor merkeinnehaverens agentur- og forhandlernett i Norge og blir dermed ikke registrert, forklarer Tollnes.

- Vi forholder oss til Mattilsynets «Lov om kosmetikk og kroppspleieprodukt». Loven stiller strenge krav til kvaliteten på produkter som skal selges i Norge, fortsetter hun.

- Vi overholder lovens krav og følger opp med kontroller av våre produkter på lik linje som andre aktører i det norske markedet, blant annet gjennom jevnlige besøk hos våre leverandører. Slik sikres det at sluttbrukeren får et tilfredsstillende produkt.

- Vær skeptisk

Forbrukerombudet mottar jevnlig henvendelser fra forbrukere som er blitt svindlet, eller som er redde for å bli svindlet ved netthandel, skriver de på sine hjemmesider. Noen er usikre på om nettbutikken de vurderer å kjøpe er ekte, mens andre opplyser å ha mottatt falske merkevarer, eller ingen varer over hodet, etter å ha handlet på nettet.

Vær skeptisk før du handler på ukjente nettbutikker, anbefaler Forbrukerombudet. Husk at det er enkelt å opprette en nettside som ser relativt profesjonell ut.

Sjekk Forbrukerombudets liste over useriøse nettbutikker her.