(SIDE2): For to år siden fant Adi Barkan den israelske modellen Hila Elmalich bevisstløs. Hun var da svært underernært og hadde brutt sammen. Han tok henne til sykehuset sammen med et kamerateam, og det er bildene fra dette opptaket som nå går verden rundt.

- Ofret av moteindustrien
I forrige uke døde Hila Elmalich av underernæring. Hun er dermed en av flere unge modeller som har sultet seg til døde den siste tiden.

Adi Barkan er en av Israels mest kjente fotografer og modellagenter. Han har i lengre tid vært en forkjemper for at moteindustrien kun skal bruke sunne modeller.

Han mener at ansvaret for at Elmalich døde ligger hos moteindustrien.

- Moteindustrien ofret henne, sier han ifølge Ekstra Bladet.

Lov underernærte modeller
Barkans lange kamp for å stoppe de usunne forholdene har gitt resultater. Etter at han fortalte om sitt møte med Elmalich på TV ble han nedringt av unge kvinner som slet med spiseforstyrrelser.

Han startet da en kamp for et lovforslag som skulle stoppe slankehysteriet. I 2004 innførte Israel som det første land i verden en lov som krever at kvinner må ha en BMI på 19 eller mer før de kan jobbe som modeller.

Tragiske dødsfall
I 2006 døde modellen Luisel Ramos (22) under Montevideo Fashion Week. Senere kom det frem at hun i hovedsak spiste grønn salat og slankepulver.

Bare noen måneder etterpå opplevde moteverdenen enda et tragisk dødsfall. Da døde den 21 år gamle modellen Ana Carolina Reston fra Brasil. Da hun døde var hun 178 centimeter høy og veide 40 kilo. Dermed hadde hun en BMI på 13,5.

Også søsteren til Luisel Ramos, Eliana Ramos, var modell. I vinter ble hun funnet død i besteforeldrenes hjem i Uruguays hovedstad Montevideo. Hun ble bare 18 år gammel.

Delt moteindustri
Disse dødsfallene førte til at Spania og Italia har innført BMI-krav til modeller. Under moteuken i Madrid måtte modellene ha BMI på 18 eller mer.

Andre store motemetropoler som London, Paris og New York har ikke fulgt etter sine kollegaer, og her er det ingen krav til nedre BMI-grense.

Les også: Derfor sulter stjernene seg