Gå til sidens hovedinnhold

Nå får du varsel - lenge før du ser elgen

Gjett hvem som kommer med helt avansert sikkerhetssystem. Se video.

Dyr som blir påkjørt av bil er et problem for bilister i mange deler av verden. Vi har såvisst ikke sluppet unna problemet her i Norge heller, og både elg, hjort og andre dyr som komme ut i veibanen forårsaker årlig tusenvis av ulykker.

VIDEO: Se Night Vision i aksjon her

Dette jobber bilindustrien med å finne løsninger på. Volvo er selvsagt med i front når det kommer til sikkerhetsutstyr, og har alt fortalt om sitt radarbaserte sikkerhetssystem som skal sørge for at bilen bremser av seg selv om den oppdager elg i veibanen. Men så langt er dette ikke mulig å bestille.

Det er imidlertid noen andre som tar det hele både ett og to hakk videre - og gjør det hele tilgjengelig på sine modeller alt i sommer.

LES OGSÅ: Slik unngår du elgpåkjørsel

Nattsyn ikke nok

Denne gangen er BMW først i løypa. I kjent stil legger de i vei med så mye avansert teknikk at det burde være nok til å forvirre «rakettforskere» hos NASA.

Fra og med i sommer kan du nemlig få viltvarsling som del av night vision-systemet. Night vision betyr enkelt sagt at du får nattsyn. Ved hjelp av et infrarødt kamera kan du se i mørket, langt utenfor lysenes rekkevidde.

Dette systemet kan også kjenne igjen mennesker i veien og varsle om dette.

LES OGSÅ: Dette frykter bilførere mest

Belyser dyr

Men BMW syntes altså ikke at det å kjenne igjen mennesker i seg selv var tilstrekkelig. Dermed får vi en utvidet variant som gjenkjenner bevegelsesmønsteret til dyr.

Hvis det er fare for påkjørsel vil systemet ikke bare varsle føreren via grafikken i visningsdisplayet - men også ved hjelp av noe som kalles Dynamic Light Spot. Det siste innebærer at bilen lyser opp ekstra akkurat der dyret er.

Hvis sjåføren i sin villfarelse fortsatt sitter med kaffekoppen i hånda og dagdrømmer, så kommer det også en varslingslyd for å gi beskjed om at det er på tide å følge med.

LES OGSÅ: Her treffer han elgen i 150 km/t

Motstå fristelsen

Night vision er tilgjengelig i flere modeller, og koster 22.100 kroner om du bestiller det til for eksempel 5-serien.

Hva prisen blir med viltgjenkjenning i tillegg vet vi ikke.

Mest av alt minner «siktet» som dukker opp i displayet om et dataspill! Her blir utfordringen å IKKE gå for high score ved å treffe flest mulig av dyrene. Vi bare sier det ...

LES OGSÅ: Meide ned tre elger på en gang

Artikkelen er først publisert på broom.no. Les også:

Kommentarer til denne saken