*Nettavisen* Nyheter.

Bare 15 prosent av oss har denne i hjemmet

Veldig mange norske husholdninger er ikke godt nok sikret mot dette, viser ny undersøkelse.


Skrevet at Kjell M. Kaasa, Newswire, Boligmani.no

Halvparten av oss har ikke seriekoblete røykvarslere, viser ny undersøkelse. Dermed står mange i fare for ikke å høre røykvarsleren hvis det begynner å brenne om natta.

49 prosent av de som bor i enebolig har fortsatt ikke seriekoblete røykvarslere, viser en undersøkelse fra forsikringsselskapet If. Seriekoblet betyr at alle røykvarslere i huset piper hvis en av dem får utslag for røyk.

– Vi ønsker at flere husstander skaffer seg røykvarslere som er koblet sammen. De er et viktig tiltak for å varsle brann tidlig i alle deler av huset, særlig om natten når folk sover bak lukkede dører. Den eldre delen av befolkningen vil ha ekstra god nytte av seriekoblete røykvarslere fordi mange har nedsatt hørsel og reaksjonsevne, sier konserndirektør Morten Thorsrud i If Skadeforsikring.

Les også: Fem ting du må vite om boligbranner

Minst en per etasje

Minimumskravet er at det skal være én røykvarsler i boligen. Men både If og Norsk brannvernforening anbefaler at du har flere, og at de er koblet sammen.

– Jo nærmere en røykvarsler er plassert arnestedet for brannen, desto raskere blir du varslet. Så enkelt er det, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Av de som har opplevd brann i egen bolig, er andelen med seriekoblete røykvarslere mye høyere enn hos resten, 63 prosent.

Hendig slukkeskum på sprayboks

De påbudte brannslukkingsapparatene med skum eller pulver er desidert mest utbredt. 96,3 prosent har slike, ifølge undersøkelsen som TNS Gallup har utført for If i forbindelse med Brannvernuka 2015.

For fem år siden ble slukkeskum på små spraybokser tillatt som ekstra brannsikringsutstyr. Foreløpig har bare 15 prosent skaffet seg slike, viser undersøkelsen.

– Sprayboksene med skum kan ikke erstatte lovpålagte slukkemidler, men er et glimrende hjelpemiddel å ha på kjøkkenet da de vil kunne slukke et branntilløp på komfyren raskt og effektivt, sier Morten Thorsrud i If.

– Mange eldre har i realiteten liten sjanse til å håndtere en brannslukker på seks eller ni kilo, men vil enkelt kunne håndtere en boks med slukkeskum, sier Dagfinn Kalheim.

Nordlendingene er jevnt over bedre på brannvern enn resten av landet, viser If-undersøkelsen. 21 prosent har skaffet seg slukkespray. 63 prosent har seriekoblete røykvarslere, bare 39 prosent har slike i indre deler av Østlandet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bare 15 % har slike for hånden. (Foto: BSP AS)

Viktige påminnelser

Myndigheter, forsikringsselskap og organisasjoner driver utstrakt informasjonsvirksomhet om brannforebygging, og kommer til å fortsette med det.

– Nordmenn er blitt flinkere med brannsikringen, men det trengs stadige påminnelser, om alt fra batteriskift til brannøvelser i hjemmet, sier Dagfinn Kalheim.

Huseiernes Landsforbund er svært opptatt av brannsikkerheten til sine rundt 200 000 medlemmer, og skriver ofte om det i både medlemsblad og nyhetsbrev.

– Det er viktig å bevisstgjøre alle huseiere om rømningsveier, evakueringstiltak og liknende, sier generalsekretær Peter Batta i Huseiernes Landsforbund.

I løpet av de fem siste årene har antall boligbranner i Norge gått ned med 33 prosent. I fjor var det 2544 boligbranner, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Les også: Vet du egentlig om du er sikret mot lynnedslag?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.