Bo

Det er en dårlig idé å kjøpe bolig i 2016

7 grunner til å IKKE kjøpe bolig i år.

Skrevet av Stian Strand, Boligmani.no

Du vurderer kanskje å kjøpe ny bolig i år? Ikke for å ødelegge, men det er et elendig tidspunkt for å svi av pengene på bolig.

Oljeprisen har nemlig rast til bunnivåer vi ikke har sett maken til siden 2003. Jeg vet at økonomi kan virke vanvittig kjedelig. Det er en grunn til at barn flest ikke svarer “økonom” når vi spør dem hva de vil bli. Men den lave prisen på råolje har gjort de fleste oljefeltene i Nordsjøen ulønnsomme. Dermed stiger arbeidsledigheten, og boligmarkedet vil sannsynligvis få svi. Det gjør oljeprisen plutselig svært relevant for alle boligentusiaster der ute.

Velkommen til nachspielet etter tidenes økonomiske boom.
La oss nå se nærmere på hvorfor 2016 kan bli et elendig år for boligmarkedet her hjemme.

1. Arbeidsledigheten stiger raskt

Diagram: Utviklingen i ledigheten her hjemme målt i prosent av arbeidsstyrken (kilde: SSB).

Stadig flere av oss mister jobben. Kommer ikke oljeprisen opp igjen, så kan det gi alvorlige ringvirkninger de neste årene. Det gir et mer usikkert arbeidsliv. En ting er sikkert. Den som frykter for å miste jobben kommer ikke til å kjøpe seg en ny bolig med det første. Det er derfor naturlig at den stigende ledigheten vil legge en demper på etterspørselen i boligmarkedet.

Les også: Hvordan var boligåret 2015, og hvordan blir 2016?

Vi ser allerede tegn på en nedkjøling. I 4. kvartal 2015 ble det tinglyst 24.100 omsetninger av bebygde boligeiendommer. Det er en nedgang på 10 prosent i forhold til 4 kvartal året før, ifølge SSB(1).

2. Lønnsfesten er over

Stigende ledighet demper lønnsveksten. Kalaset som har vært kommer i hvert fall ikke til å fortsette. Sannsynligvis vil folk flest få mindre å rutte med fremover når vi tar høyde for prisstigningen i samfunnet generelt. Det er i hvert fall spådommen fra tallknuserne hos SSB(2). Det betyr at vi blir fattigere, og at vi ikke blir like lystne på å svi av millioner på et nytt krypinn, som i fjor.

Men slapp av. Det betyr ikke at du ender på gata heller. En avkjøling som vi ser nå er helt naturlig ettersom vi går fra en økonomiske boom og mot mer normale tider.

3. Svenskene vender nesen hjem

Diagram: Utviklingen i ledighet blant unge voksne 15-24 år i Sverige (oransje) i perioden januar 2014 til oktober 2015 (kilde: EUROSTAT).

Antall svensker i Norge er på vei ned. I fjor var det registrert ca. 40.000(3.1) bosatt her til lands. Men nå er det slutt. I 2 og 3 kvartal 2015 var det plutselig flere som utvandret enn som innvandret(3.2). Bedre tider i Sverige fører til at flere unge svensker finner arbeid hjemme.

Jo færre svensker som reiser, desto flere ledige utleieboliger blir det her hjemme. Det kan legge press på leieprisene, som igjen betyr at utleiere får utfordringer med lønnsomheten. Siden de fleste utleiere ønsker å tjene penger, så er det ikke umulig at flere vil selge unna utleieboliger. Skjer det i stor skala, så kan det legge en klam hånd på boligprisene for en periode.

4. Det har blitt vanskeligere å få boliglån

Diagram: Endring i lånebetingelsene for husholdninger. Negative tall betyr innstramning (kilde: Norges Bank).

Bankene strammer inn på utlån. Det gjør de i praksis ved å vurdere dette strengere(4):

• Hvor mye du maksimalt kan låne i forhold til inntekten • Hvor mye du kan låne i forhold til boligens verdi
• Bruk av avdragsfrihet

Dette skjer fordi bankene anser det som mer risikabelt å låne ut penger. De gjør det derfor vanskeligere for vanlige folk å ta opp store boliglån. Tolk meg ikke feil. Det er fortsatt mulig å låne penger, men mange vil nok oppleve å ikke få låne like mye som de ønsker. Med mindre “gratis” penger mellom fingrene blant folk flest, så blir budrundene roligere fremover. Det igjen burde bidra til å dempe boligprisene.

Les også: Dette ser banken etter når du søker boliglån

5. Vår apetitt på store boliglån faller

Diagram: Etterspørsel etter lån fra husholdningene (kilde: Norges Bank).

Vi ønsker ikke å låne like mye penger som før. Det sier en undersøkelse fra Norges Bank(5). Her kommer det frem at apetitten etter boliglån fra vanlige folk er på vei ned. Det betyr at færre er interessert i å ta opp lån til halsen for å kapre drømmeboligen. Med mindre folk ikke har begynt å trykke egne penger, så bør det bidra til å roe ned prisene i tiden som kommer.

6. Lavere fradrag gjør boliglån dyrere

Fradraget på gjeldsrenter ble satt ned fra 27% til 25% i årets statsbudsjett. Grunnen til det er at regjeringen ønsker å stimulere til økt aktivitet i økonomien, som nå sliter etter nedturen i oljenæringen. Samtidig er det mulig at vi vil se en ytterligere reduksjon ned til 22% i 2018(6). Det avhenger selvsagt av at hva som ble presentert i statsbudsjettet videreføres, men det er i hvert fall planen.

Lavere rentefradrag på gjeld betyr at det blir dyrere å ha boliglån for vanlige folk. Når kostnadene på lån øker, så blir det mindre fristende å ta opp store lån. Det betyr også at man ikke lenger vil ha råd til å kjøpe like dyre boliger som før. Noe som igjen kan slå negativt ut på boligprisene.

7. Renten på boliglån er rekordlav

Diagram: Utviklingen i renten på nye boliglån fra januar 2013 til november 2015 (kilde: SSB).

Aldri har det vært billigere å låne penger. Dessverre er det et elendig tidspunkt for å kjøpe bolig. I hvert fall hvis man skal se det som en investering.

Boligprisene stiger jo gjerne når renten faller. Det er fordi den lave prisen på penger gjør det billigere å låne til oppetter pipen for å kapre drømmeboligen. Når ivrige boligkjøpere braker sammen i budrunden med millioner i billig finansiering, så kan prisene fort blåses ut av denne verden. På samme vis svekkes boligprisene som regel når rentene stiger. Jo dyrere lån, desto mer av lønnen vår går med til å betale renter og avdrag. Det gjør at vanlige folk ikke lenger kan låne like mye, da rentekostnadene blir for store. Det burde dempe iveren etter å ta opp stadig større lån for å finansiere ny og større bolig.

Siden rentene i dag ikke har andre veier å gå enn opp, så er det mulig at boligmarkedet vil gå kjølige tider i møte. Men hvem vet egentlig hva som vil skje? Jeg er dessverre ikke synsk.


Kilder og bakgrunn, punkt for punkt:

EUROSTAT
Valebrokk & Co, podcast

1. Det ble tinglyst i alt 24 100 omsetninger av bebygde boligeiendommer i fritt salg i 4. kvartal 2015. Dette er en nedgang på 10 prosent i forhold til 4. kvartal året før. (SSB)

– Anerkjente økonomer, som Knut Anton Mork i Handelsbanken tror at arbeidsledigheten vil øke mot 2017 etter den siste tids dramatiske fall i oljeprisen. Det var inntrykket jeg satt igjen med etter å ha hørt den siste podcast`en til Valebrokk & Co.

– SSB Økt arbeidsledighet trekker også i retning av økt usikkerhet knyttet til egen inntekt, som også kan virke dempende på etterspørselen i boligmarkedet

2. SSB sier at veksten i lønninger minus forventet inflasjon vil gi negativ lønnsvekst. Reallønnsveksten ligger an til å bli 0,6 prosent i år, og den kan komme til å bli svakt negativ i 2016.

3.1 SSB: Antall svensker i Norge (ca. 40.000 bosatt i Norge i 2015)

3.2 SSB via Aftenposten, svenskene drar hjem

4. Norges Bank

5. Fallende etterspørsel etter lån: Norges Bank, utlånsundersøkelsen.

6. Skattesatser 2016

Flere saker

Annonse

- Norge bryter EØS-reglene

- Norge bryter EØS-reglene

Lokale særkrav gjør bussene dyrere: - Vondt å se på

Lokale særkrav gjør bussene dyrere: - Vondt å se på

Slik styler du boligen din for salg

Slik styler du boligen din for salg

Dette skal du se etter på visning

Dette skal du se etter på visning

Slik lever du livet når barna flytter ut

Slik lever du livet når barna flytter ut

Lurt å være på SeMinBolig.no

Lurt å være på SeMinBolig.no

Bruker bolignettverket SeMinBolig.no for å oppnå drømmepris

Bruker bolignettverket SeMinBolig.no for å oppnå drømmepris

Dette gir deg økt verdi på boligen før salg

Dette gir deg økt verdi på boligen før salg

Hvor mye ble nabohuset solgt for?

Hvor mye ble nabohuset solgt for?

QUIZ: Kan du alle begrepene i en boligannonse?

QUIZ: Kan du alle begrepene i en boligannonse?

Test dine kunnskaper om boligord.

Slik kan du gjøre et godt hyttekjøp

Slik kan du gjøre et godt hyttekjøp

Nordmenn kjøper hytter som aldri før.

10 tegn på at det er på tide å finne fram hagemøblene

10 tegn på at det er på tide å finne fram hagemøblene

Få den fineste balkongen eller hagen nå.

Dusjkabinett eller dusjhjørne?

Dusjkabinett eller dusjhjørne?

Slik velger du riktig dusj.

Stue og kjøkken under åpen himmel

Stue og kjøkken under åpen himmel

Trenden er tydelig. Husets nyeste rom har ofte grønne vegger, men ikke noe tak.

Det er en dårlig idé å kjøpe bolig i 2016

Det er en dårlig idé å kjøpe bolig i 2016

7 grunner til å IKKE kjøpe bolig i år.