*Nettavisen* Nyheter.

Dette gjør vi altfor sjeldent

Det kan ha stor betydning for strømregningen og komforten i huset.

23.12.15 12:34

Skrevet av Jonas Thomassen, Boligmani.no

Dårlige, trekkfulle vinduer fører til enorme varmetap i tusenvis av norske boliger. I hele 4 av 10 norske boliger har vinduene aldri blitt skiftet.

Varmetapet og oppvarmingskostnadene kan imidlertid reduseres kraftig med moderne lavenergivinduer.

I en pressemelding i dag skriver Byggmaker, som gjennom YouGov har gjennomført en landsdekkende undersøkelse, følgende:

Undersøkelsen viser at vinduene i fire av ti norske boliger aldri har blitt byttet. Dette er alarmerende høye tall med tanke på hvor store varmetap gamle vinduer medfører, og hvor mye penger vi bruker på strøm til oppvarming.

I den samme undersøkelsen oppgir dessuten 30 prosent av huseierne at det trekker fra boligen, og like mange opplyser at det danner seg fukt på vinduene når det er kaldt.

Les også: Åpen eller lukket kjøkkenløsning – hva er best?

Klikk på bildet for å forstørre.

– Vinduer i norske hus har stor betydning for strømregningen og komforten i huset, og trekkfulle vinduer kan forårsake nærmere en tredjedel av varmetapet. Ikke minst blir komforten i boligen langt bedre med et stabilt og tørt inneklima, sier Kari Moberg, salgs- og markedsdirektør i Byggmakker.

Det er anbefalt å bytte til trelagsvinduer ved etterisolering av boliger som er bygget etter 1945. Har boligen tolagsvinduer fra før midten av 90-tallet, kan varmetapet mer enn halveres ved å bytte til trelags lavenergivinduer. Desto eldre vinduene er, jo større er varmetapet.

– Det har skjedd enorme fremskritt i produksjonen av vinduer de siste årene, hvor vinduene har blitt mye bedre tilpasset norske klimaforhold. For eksempel betyr det at glasset håndterer sollyset det eksponeres for på en langt mer effektiv måte. En annen funksjonalitet er gummien rundt glasset som gjør at vinduet isolerer mer når det blåser, forklarer Moberg.

Få vil gjøre jobben selv

Ifølge Moberg er det flere hensyn å ta når du skal velge riktig vinduer til boligen. Hvor mye penger du vil bruke er én ting, de klimatiske forholdene rundt huset et annet. I undersøkelsen svarer hele 65 prosent at de vil engasjere en profesjonell håndverker hvis de bestemmer seg for å bytte vinduer i boligen sin. Kun 18 prosent svarer at de ville gjort jobben selv eller med hjelp fra familie eller venner.

Et godt råd fra Moberg er i alle fall å bytte vinduer hvis du først skal i gang med oppussing eller rehabilitering av et eldre hus. Det er nemlig mindre arbeidskrevende å bytte vinduer hvis du først er i gang med annet arbeid.

Les også: Oppussing: Hver tredje krone er bortkastet. Og dette svir mest.

Ta lighter-testen i huset ditt

En enkel måte å sjekke om vinduet ditt er i følge Moberg å bruke en lighter.

– Tenn en lighter og hold den mot glasset, helst når det er mørkt ute. Har du et tolagsvindu vil du se et speilbilde av fire flammer, to og to i glasset. Har du et trelagsvindu vil du se speilbilde av seks flammer, to og to. Har en av flammene en annen farge enn gul, er det sannsynlig at du har et energiglass. Et trelagsvindu i energiglass – altså der en lightertest viser seks flammer hvorav én er i en annen farge – isolerer best, sier hun.

– Du kan også bruke flammen fra en lighter til å lete etter trekk fra vinduene. Aller helst bør du bruke en myggspiral eller incense-røkelse, da dette er mindre brannfarlig. Tenn myggspiralen, eventuelt lighteren, og før den sakte langs lister, lukkede dører og vinduer. Dersom flammen blafrer har du enten funnet en lekkasje eller avdekket kaldras fra vinduene, sier Moberg.

I pressemeldingen forteller Byggmakker at i eldre hus forsvinner inntil 40 prosent av varmen gjennom vinduene, og påpeker at nye vinduer kan ha én eller flere av de følgende egenskapene: Selvrensende glass, varmedempende glass, lyddempende glass, sikkerhetsglass, glass med UV-filter som hindrer bleking av inventaret. Les mer om utskifting av dører og vinduer her.

Les også: Nordmenn overvurderer verdiøkningen ved oppussing

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag