Bo

Dette skal du se etter på visning

(iStock)

Godt forarbeid er avgjørende for at du skal gjøre et gunstig kjøp.

Som boligkjøper bør du ta deg tid til å tenke gjennom hva du er ute etter. Beliggenhet og solforhold er avgjørende og dette er elementer du ikke kan gjøre noe med. Selger har opplysningsplikt og bør informere om boligtilstanden, samt eventuelle mangler og skader. Likevel har du som kjøper også et ansvar for å sette deg godt inn i papirene, og foreta en grundig sjekk når du er på visning. Boligene i dag selges alltid «som de er», og det forutsetter at du som kjøper er ekstra nøye når du er på visning og stiller riktige spørsmål til megler.

Sjekkliste på visning

Det er viktig at du stiller forberedt på visning. Vi har laget en liste over de viktigste punktene du bør se etter når du skal kjøpe bolig. Det er imidlertid litt forskjell på hva du bør sjekke når du skal investere i leilighet eller i hus. Skal du kjøre hus, er det essenselt at du er grundig med å sjekke kjeller, loft og byggets utvendige tilstand.

- Husk at visningen starter allerede ved inngangspartiet – er det ryddig, pent og velholdt? Er bakgården og oppgangen tiltalende? Ofte vil en veldrevet gård fremstå som velholdt. Hva sier magefølelsen, er dette en gård jeg ønsker å bo i?, forteller Stein Christian Dykesteen, daglig leder ved Aktiv Eiendomsmegling Carl Berner.

Ta deg god tid på visningen til å sjekke samtlige punkter under.

1. Plass, areal og tomtestørrelse

Det er viktig å sjekke om takhøyde, dagslys og utsyn passer dine kriterier. Kjenn på følelsen av å være i leiligheten. Er boarealet nok for dine behov. Hva med bodplassen? Arealet står i prospektet, men ser du etter hus bør du også spørre om tomtegrensene. Be om dokumentasjon på at eventuelle ombygninger følger forskriftene. Er det planlagt eventuelle bygg, bør du spørre om å få se på byggetillatelsene.

- Er du på utkikk etter en egen leilighet, husk å sjekke sameiet/borettslaget. Det er alltid lurt å sette seg inn i vedtekter og eventuelle husordensregler. I tillegg vil regnskap og dokumenter fra siste generalforsamling fortelle om økonomien og om det er planlagt arbeid som vil medføre kostnader, legger Dykesteen til.

2. Tilstand på vegger og gulv

Du bør se etter tegn på fukt- og råteskader langs vegger, tak og dører, spesielt hvis du skal investere i hus. Mugglukt, missfarging, dugg, sopp og insekter kan være gode indikasjoner på en fuktskade. Dette gjelder på garasjer, boder og andre bygg som eventuelt står på tomten.

Du bør forhøre deg om isolasjonen og lydisoleringen mellom etasjer og rom.  Vær obs på misfarging, skjevheter, knirk eller hevelser i gulvet. Mange gulv har tatt skade av bruk av for våte vaskemetoder eller trenger å byttes ut på grunn av vannlekkasje.

Skal du skal kjøpe hus, bør du se etter tegn på innvendig lekkasje som sprekker på mur, fuktflekker på veggene, saltutslag og maling som flasser av. Dette kan være tegn på at dreneringen ikke fungerer. Se om takrennen ser ut som den skal slik at vann ledes bort fra huset. 

Hvordan er det med brannvegger? Pipe, peis og vedovner bør man også undersøke ved å se etter sprekker og sotavleiringer, samt spørre om siste inspisering og godkjenning av feier. 

3. Tak og vinduer

Spør gjerne om alderen på tak og vinduer. Er karmene misfarget av svartsopp, kan dette være et tegn på dårlig isolasjon som gir kondens på innsiden ved kulde. Sjekk også om vinduene er punkterte ved å holde en lighter i nærheten av vinduet. Dersom flammen blåser veldig mot samme side kan det være et tegn på at det trekker. Se også etter sprekker i glasset, samt om det er et lag med dugg mellom glassene (dette kan være vanskelig å oppdage om sommeren).

Hvis du er på jakt etter et hus, er taket et svært viktig punkt som du må sjekke nøye. Spør om det har vært isdannelse på taket tidligere, og om det har vært vannlekkasje fra taket. Hvis det er mose på taksteinene, kan det bety at steinen suger til seg mye vann og derfor er moden for å byttes. Sjekk også om takrenner og nedløpsrør er i orden.

4. Elektrisk anlegg

Oppvarming er en av de største utgiftene i en bolig, så spør om hva oppvarmingen er basert på, hvor gammelt anlegget er og hvilke energikostnader nåværende eier har hatt. Det elektriske anlegget kan være vanskelig å bedømme på egenhånd, men spør deg gjerne frem og ta en titt i sikringsskapet. Ser det gammelt ut? Du bør være skeptisk til gamle sikringsskap med skrusikringer, løse eller brunsvidde ledninger, og skader på brytere. Varme sikringer kan tyde på kapasitetsproblemer. Spør om sikringene går ofte og når siste kontroll av anlegget fant sted, samt be om dokumentasjon hvis arbeidet er utført av en fagperson.

5. Vann og kloakk

Du bør være ekstra grundig i gjennomgangen av bad, kjøkken og andre våtrom. Er rør og varmtvannsbereder gamle? Blir avløpet ofte tett? Badet er dyrest å utbedre, og forårsaker også flest klager i forbindelse med boligkjøp. Du bør lese nøye hva takstmann har skrevet, og ikke minst hva selger har fylt ut i egenmeldingskjemaet. Se etter fuktskader, skjolder og mørke prikker på badet. Bank på flisene for å sjekke at alle er hele. Får du en hul lyd, kan det være tegn på at flisene løsner fra veggen på grunn av fukt. Du kan med fordel spørre om vifte- og ventilasjonsanlegget. Det skal i tillegg være et godt fall i gulvet ned til sluket. Dette kan du enkelt teste ved å skru på vannet i dusjen og se om vannet renner ned i sluket eller blir liggende på gulvet.

På kjøkkenet er det viktig å ta en titt under vasken. Du kan skru på vannet og la det renne litt, og kjenne så på rørene om det drypper noe sted. Skader på innsiden av benkeskapet eller på gulvet rundt oppvaskbenken kan tyde på at det har vært en vannlekkasje. Sjekk om alt er tett i tilknytning til oppvask- og vaskemaskiner. Spør om det finnes dokumentasjon på utført arbeid på kjøkken og bad.

6. Telemottak, kabel og bredbånd

Du bør sjekke hvilke avtaler borettslaget eller sameiet har inngått for kabel-TV og internett. Finn ut hvordan telemottaket er, om det er kabel via bredbånd eller parabol. Det kan også være lurt å ringe noen, mens du er på visning, for å sjekke om du har dekning gjennom hele boligen. Det kan være store lokale variasjoner på mobildekningen, som betyr at du nødvendigvis ikke har dekning i boligen, selv om du har dekning på gaten. 

7. Området rundt

Det er viktig å danne seg et bilde av omgivelsene rundt som støyforhold, trafikk, luktplager, solforhold, og bråk ved for eksempel midlertidige eller fremtidige byggeprosjekter i området. Visninger på søndager kan derfor gi et feilaktig bilde av støynivået. Det er lurt å undersøke nabolaget på en ukedag, blant annet for å avsløre støy og trafikk. Husk å sjekke parkeringsmulighetene.

8. Smarte visningsverktøy

Det beste verktøyet å ha med seg på visning, har du sannsynligvis med deg allerede - mobilen. Husk å notere eventuelle spørsmål du måtte ha og ta bilder av ting du vil minne deg selv på. Lommlyktfunksjon vil hjelpe deg til å ta en nærmere titt på mørke rom og kompasset kan være fint å bruke til å sjekke himmelretning og solforhold. I tillegg vil et målebånd alltid være kjekt for å kunne sjekke at de oppgitte målene stemmer.

Flere saker

Annonse

- Norge bryter EØS-reglene

- Norge bryter EØS-reglene

Lokale særkrav gjør bussene dyrere: - Vondt å se på

Lokale særkrav gjør bussene dyrere: - Vondt å se på

Slik styler du boligen din for salg

Slik styler du boligen din for salg

Slik lever du livet når barna flytter ut

Slik lever du livet når barna flytter ut

Lurt å være på SeMinBolig.no

Lurt å være på SeMinBolig.no

Bruker bolignettverket SeMinBolig.no for å oppnå drømmepris

Bruker bolignettverket SeMinBolig.no for å oppnå drømmepris

Dette gir deg økt verdi på boligen før salg

Dette gir deg økt verdi på boligen før salg

Hvor mye ble nabohuset solgt for?

Hvor mye ble nabohuset solgt for?

QUIZ: Kan du alle begrepene i en boligannonse?

QUIZ: Kan du alle begrepene i en boligannonse?

Test dine kunnskaper om boligord.

Slik kan du gjøre et godt hyttekjøp

Slik kan du gjøre et godt hyttekjøp

Nordmenn kjøper hytter som aldri før.

10 tegn på at det er på tide å finne fram hagemøblene

10 tegn på at det er på tide å finne fram hagemøblene

Få den fineste balkongen eller hagen nå.

Dusjkabinett eller dusjhjørne?

Dusjkabinett eller dusjhjørne?

Slik velger du riktig dusj.

Stue og kjøkken under åpen himmel

Stue og kjøkken under åpen himmel

Trenden er tydelig. Husets nyeste rom har ofte grønne vegger, men ikke noe tak.

Det er en dårlig idé å kjøpe bolig i 2016

Det er en dårlig idé å kjøpe bolig i 2016

7 grunner til å IKKE kjøpe bolig i år.