*Nettavisen* Nyheter.

Nordmenn overvurderer verdiøkning ved oppussing

06.11.15 15:34

Skrevet av Kine Vatle Faksvåg, Boligmani.no

Pusser du opp de rette delene av boligen vil det lønne seg, men det meste som blir gjort av oppussing har likevel liten effekt på boligverdien. Ifølge privatøkonom i Sparebank1, Endre Jo Reite, rettferdiggjør vi pynting og oppussing i håp om at det er en god investering.

Les også: Oppussing: Hver tredje krone er bortkastet. Og dette svir mest

Nordmenn på verdenstoppen

Å pusse opp har blitt en folkehobby, og halvparten av husholdningene i Norge gjør det årlig. Forandring fryder, men selv om man automatisk tror at ”alle andre” deler vår smak og oppfattelse av gode løsninger, stemmer ikke dette ved alle tilfeller.

– For mange blir det en skuffelse når de får ny takst som ikke viser så mye av kronene og timene de har lagt inn i et oppussingsprosjekt. Svært mange overvurderer verdiøkningen ved oppussing, sier Reite.

Nordmenn har generelt har god råd, og rundt 8 av 10 husholdninger eier egen bolig, ifølge SSB. Mange ønsker å sette et personlig preg på hjemmet sitt. I tillegg tilbringer vi mye av tiden inne, spesielt i vinterhalvåret, som også er da det blir pusset opp mest.

Minst lønnsomt

Hvor mye man ”bør” investere i boligen kommer an på hvor lenge man har tenkt til å bli boende der. Hvis det er en lengre periode kan man med god samvittighet kose seg med oppussingen. Skal man flytte videre bør man tenke seg om to ganger før man begynner å rive ned både fliser og rør.

Det som gir minst effekt er dersom man bytter ut funksjonelle bad eller kjøkken med nye og dyre løsninger, sier Reite.

Hvis prisen på oppgradering er høy i forhold til boligens totalverdi, vil drømmebadet neppe lønne seg om du ikke har planer om å bli boende særlig lenge.

Les også: Puss opp bad på budsjett!

Klikk på bildet for å forstørre.

– For mange blir det en skuffelse når de får ny takst som ikke viser så mye av kronene og timene de har lagt inn, sier Endre Jo Reite fra Sparebank1

– For mange blir det en skuffelse når de får ny takst som ikke viser så mye av kronene og timene de har lagt inn, sier Endre Jo Reite fra Sparebank1

Øk verdien med enkle grep

Ønsker du likevel å ”freshe” opp boligen, og gjøre den mer attraktiv til et eventuelt salg, kan du tjene noen kroner på det om du ikke investerer for mye i utgangspunktet. Feilretting som kan gjøres for en billig penge, og ”sminking” av boligen er mest lønnsomt.

– Å male en flekkete vegg eller bytte et stygt og ripete gulv er en liten og rimelig jobb som kan løfte inntrykket av boligen, ifølge Reite.

Nå som boligmarkedet roer seg flere steder, blir det vanskeligere å selge noe som har klare feil og mangler. Hvis du løfter inntrykket med små, enkle grep kan du fort få igjen flere ganger enn investeringen. For 20-30 tusen kan du gjøre boligen både lettsolgt, og oppnå en litt høyere salgspris.

Les også: Dette kan øke verdien av leiligheten din med 250.000 kr

Er det større feil og mangler på boligen, er spesielt vannlekkasje og dårlig elektrikerarbeid deler som er verdt å investere i.

– Når det gjelder større oppgraderinger, er det typisk garasje eller veranda som kan gi mest igjen for pengene, avslutter Reite.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.