*Nettavisen* Nyheter.

Visste du at Stelton solgte sko først?

Cylinda-linjen, designet av Arne Jacobsen

Stelton-kannen har vi alle et forhold til, men visste du at det hele begynte med sko?

01.12.15 22:16

Det var i 1960 at Niels Stellan Høm og Carton Madelaire, to venner fra den danske hæren, startet et lite handelsfirma i Hellerup, utenfor København.

De to startet med å importere og selge sportssko, og et lite antall møbler. Det gikk ikke veldig bra, men så hørte de om en liten fabrikk kalt Dansk Rustfrit. Den fabrikken holdt til i Fårevelje Stationsby, en liten by på Nordvest-Sjælland.

Fabrikken laget bestikk i rustfritt stål, noe som virkelig var mote i 1960. De to vennene fikk fabrikken til å lage et sausenebb som solgte som varmt hvetebrød, noe som faktisk betyr mye i Danmark. Skålene ble også eksportert til USA, og Stelton begynte å vokse.

Klikk på bildet for å forstørre.

Arne Jacobsen

Man hentet inn en direktør til firmaet, Peter Holmblad, som eksportsjef. Han var da kun 29 år gammel, men fikk raskt suksess. Så flink var han at gründerne gjorde ham til direktør for hele firmaet.

Det første Holmblad gjorde var å kontakte sin stefar. Spørsmålet var om han ikke kunne designe noe ikonisk for firmaet han var sjef i. Stefaren takket nei, men da Holmblad viste fram sine egne tegninger som alternativ sa han til slutt ja. I 1967 lanserte Stelton sin Cylinda-Line designet av Arne Jacobsen.

Etter at Arne Jacobsen døde i 1971 ble senere Erik Magnussen sjefsdesigner i firmaet, noe han var i over 30 år. Holmblad fortsatte i firmaet til 2004 da Michael Ring, som kom fra jobben som sjef for Georg Jensen.

Ring lanserte de klassiske varene i rustfritt stål i andre varianter, slik som i farget plast. Noe som ble en stor suksess.

Klikk på bildet for å forstørre.

Klassisk og ny Stelton

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.