(SIDE2): - Døden er ingenting for meg. Døden betyr ingenting for meg så lenge jeg kan dø raskt.

Ordene tilhørte den unge Robert Allen Zimmermann aka Bob Dylan, og stammer fra et intervju som ikke tidligere er offentliggjort. Der forteller legenden blant annet at han i en periode var heroinavhengig, skriver nme.com.

Tirsdag fyller han 70 år.

- I en periode var jeg svært, svært langt nede, jeg mener, virkelig, ordentlig nedkjørt. Og jeg ble avhengig, forklarer Dylan i det to timer lange intervjuet Robert Shelton.

Legende
Dylan brukte daglig 25 dollar på heroin den gang, en avhengighet han fikk da han oppholdt seg i New York.

Intervjuet ble gjort i 1966, da Dylan var 24 år gammel. Da hadde han allerede skrevet et knippe låter som fremdeles regnes som noen av verdens viktigste - inkludert «Subterranean Homesick Blues» og «Like a Rolling Stone».

- Han kommer fra populærmusikken, og er blitt kanskje den største kunstneren i sin generasjon. Han har dessuten redefinert hva som er litteratur og poesi. Tidligere var sangtekster regnet som en handikaputgave av litteratur. Nå er det en litterær sjanger fullt på høyde med andre, sier en av Norges største Dylankjennere, forfatter Håvard Rem, til fvn.no.

(Artikkelen fortsetter under videoruta)

HTML EMBED

- Nobelpris
Dylans karriere har vært toppet med platesuksesser. Etter en noe lunken tid på 80 og 90-tallet, kom han i 2001 med «Love and Theft», fulgt opp av «Modern Times» fem år senere.

- Dylan viser nå at han først og fremst er kunstner. For en fotballspiller eller en popstjerne er alder hemmende, men en stor kunstner kan prestere også når han er 70 eller 80. Det han lager nå gjør at det han har gjort tidligere blir enda større. Gjennom karrieren beskriver han hele menneskets livsløp. Ungdom, forelskelse, opprør, ekteskap, foreldrerollen, skilsmisse, religiøse omvendelser og nå alderdommen, fortsetter Rem, som mener det kvalifiserer Bob Dylan til en nobelpris.

Feires stort
70-årsdagen skal feires behørig av Dylan-fans verden over - også her til lands.

i tillegg kommer det ut nye bøker om mannen i løpet av året - og selvsagt blir det konserter landet over på selve dagen.

Blant annet på Rockefeller i Oslo, som holder «Happy Birthday, Bob», som fanklubben Norsk Dylanologisk Selskab står bak. Her medvirker Vamp, Åse Kleveland, Oslo Domkor, Tom Roger Aadland, Bobband, The Little Hands of Asphalt, Trond Ingebretsen, My Little Pony, Silje Karlsen på scenen, i tillegg til noen overraskelser.

Kommer i sommer
Og som om det ikke er nok for de Dylan-frelste. I sommer kommer mannen selv til Norge.

29. juni spiller han på Bergenhus festning og 30. juni i Oslo Spektrum.

Det er Dylans 19. og 20. konsert på norsk jord siden debuten i 1981, stadig ute på sin «Never Ending Tour».

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!