Gå til sidens hovedinnhold

Bobo den store

Bobo Stenson har vært en av mine favorittpianister siden tidlig på 70-tallet. Han er det fortsatt.

Bobo Stenson Trio
Indicum
ECM/Grappa/Musikkoperatørene

Da Garbarek/Stenson-kvartetten så dagens lys på første halvdel av 70-tallet, blei det en slags åpenbaring og døråpner for mange mennesker. Jeg var en av dem. Siden har jeg hatt et sterkt og nært forhold til både Garbarek, Stenson – som oftest hver for seg – og musikken de har skapt.

Den nå svært så unge 68-åringen Bo Gustav Stenson har både med egne band, veldig ofte som trio, og som sidemann med storheter som Don Cherry, Charles Lloyd og Tomasz Stanko, uten stans gitt oss høyst personlig, lyrisk og sterk musikk.

Den første trioinnspillinga til Stenson kom i 1971. Giganter som Arild Andersen og Palle Danielsson på bass og Jon Christensen og Paul Motian har bekledd trommekrakken i de forskjellige trioene. Siden 2004 har trioen bestått av den unge og uhyre uttrykksfulle trommeslageren Jon Fält og den store bassisten Anders Jormin. Uten forkleinelse for noen av Stensons tidligere trioer, så oppleves denne utgava som den beste Stenson noensinne har stilt til start med.

Det hele starter med en solo-hyllest til Paul Motian som akkurat hadde forlatt tida da denne innspillinga blei gjort. Stenson valgte en av Motians favorittlåter, Bill Evans´ “Your Story”, og den setter stemninga for hele denne vidunderlige reisa.

Stenson har vist seg som en mester til å sette sammen overraskende repertoar til trioen. Slik er det denne gangen også: Den tyske visesnekreren Wolf Biermann er representert, likeså den argentinske komponisten Ariel Ramirez, Stensons læremester George Russell, den norske hymnen “Ave Maria”, den store danske komponisten Carl Nielsen og den nesten ukjente norske komponisten og pianisten Ola Gjeilo. Jormin har også skrevet to låter, mens tre er kollektivt unnfanga av de tre involverte – i noe som høres ut som fullverdige og skrevne komposisjoner.

Stensons evne til å “finne” musikk som egner seg for han og ikke minst trioen, er en viktig del av mesterskapet hans. Her har han altså henta fra en rekke svært forskjellige kilder, men uansett så låter det umiskjennelig Bobo Stenson Trio av det. Her snakker vi om tre likeverdige samtalepartnere som er lyttere fra en annen dimensjon og som derfor aldri går i veien for hverandre. Når alle også er solister i ultraklassen, så er forutsetningene for at “Indicum” skal bli et minneverdig møte veldig til stede.

Bobo Stenson overbeviste meg om sitt mesterskap for mange tiår siden. Han har bekrefta det gang på gang og med “Indicum” forteller han at han kanskje er på høyden av sin skaperkraft.

Reklame

Her kan du levere Eurojackpot

Kommentarer til denne saken