HTML EMBED

Turkish delight

Det var i Bodrum masseturismen i Tyrkia startet. I dag er dette landets mest luksuriøse reisemål, og det tidligere så dorske byen og halvøya tåler sammenligninger med Middelhavets mest poshe destinasjoner. Så markedsføres destinasjonen da også som Tyrkias St. Tropez.
Her er det spektakulære designhotell, sjarmerende bevertningssteder og en stor pengesterk havn med massive yatcher, elegante seilbåter og utallige gülets, disse tyrkiske treskipene som tar deg på dags- og ukescruise i skjærgården.
Tyrkias skuespillere, sangere, forfattere og andre kreative folk er faste sommergjester. De lokker til seg de rike, som samles for å feste kraftig i byen der alt skinner sterkest etter at solen har gått ned. Ikke minst i havneområdet, der restauranter, barer og nattklubber ligger tett.
Tyrkias største og mest «glammete» nattklubb bærer navnet Halikarnas. Her stemningen ikke helt ulik den du kan oppleve i utelivsstrøk på Ibiza, i St. Tropez og i Cannes. Så har da også Bodrum, som Ibiza, opp gjennom historien vært et yndet tilholdssted for ulike fritenkere som vil trekke seg litt unna den store verden.

Glamorøst og genuint i Bodrum

Selvsagt finnes det en annen side av Bodrum, utenom all kommers og natteliv. I kvartalene bortenfor havna pågår et stille hverdagsliv der menn sitter i skyggen og spiller backgammon. Strøk der smugene fylles av dufter som vitner om noe av Middelhavets beste kokekunst.
Det tyrkiske kjøkken trenger all den ros det kan få, og har sin opprinnelse i det gamle osmanske riket, med velkrydrede tilskudd fra Balkan, Midtøsten og Sentral-Asia. Fra vest kommer ferske råvarer og smårettstradisjoner. Fra øst kommer krydder og andre unike smaker.
Akkurat som andre steder, er det på bevertningssteder med matglade stamgjester at du finner den aller beste maten. Bodrums turistrestauranter har kanskje vakker beliggenhet ved havet, men blinkende lamper og innkastere er ofte et tegn på at de kulinariske overraskelsene ikke prioriteres like høyt som utsikten. Finn heller veien til boligområdene og vertshusene der lokalbefolkningen ferdes.
Et slikt sted er Çilingir Sofrasý, som du finner i villastrøket i nabolandsbyen Bitez, en kort biltur fra Bodrum sentrum.
Hundene gneldrer i mørket mens vi går langs en smal vei i retning noen kulørte lykter som flagrer mellom bladverket et stykke borte. Restauranten ligger i et privat hjem der vertskapet også har et lite kunstgalleri og en butikk med håndverksprodukter, smykker og tilbehør. Alt har en aura av verdensvant glamour og forfengelighet.
– Hjertelig velkommen! Vil dere sitte på terrassen eller inne? Det er kanskje litt kjølig?
Den tyrkiske gjestfriheten er viden kjent, og vertinnen på Çilingir Sofrasý tryller raskt frem noen pledd ettersom vi, med nordisk standhaftighet, velger å sitte utendørs.
På det pent pyntede bordet kommer tallerkener med hummus, pitabrød og oliven. Finhakkede, kryddersterke grønnsaksblandinger, stekte auberginer og hvitløksyoghurt. Fylte vinblader, shish kebab med sumak og yoghurt. Søte mandler, pistasjnøtter, honning og rosenvann.
Middagen avsluttes med bakverket baklava og sterk, tyrkisk kaffe som motvekt til det søte. Selv om vi er bare måtelig begeistret for søte desserter, er baklava et must. Tynn filodeig med deilig fyll av nøttemasse som druknes i et lag av honning, sukker, krydder og rosenvann.

Bodrum var tidlig ute

For drøyt tjue år siden var Bodrum en landlig by med hvitkalkede hus spredd utover som sukkerbiter i åsene som bølger opp fra det blå havet.
Byen, viss skjønnhet gjorde den til Tyrkias første charterdestinasjon, har siden den gang blitt kraftig utbygget, og det har blitt langt enklere for tilreisende å ta seg rundt på halvøya.
De beste badestrendene finner du i halvøyas uberørte viker og på øyer som kun kan nås med utfluktsbåtene som ligger tett i tett i marinaen. Kystens båtliv er intensivt og tilbudene hagler om alt fra dagsturer til ukelange cruise med helpensjon og full besetning.
Bortover avenyen langs havnen i Bodrum by ligger eksklusive merkevarebutikker på rekke og rad, men også mange servicetilbud for båtfolket. Basarområdet brer seg utover på havnas østside. Der er prisene lavere, men merkevarene falske. Utvalget av uekte «designvesker» fra Hermes, Gucci, Chanel og Luis Vuitton er gigantisk. En lekker kopi koster brøkdelen av originalen, men er forbudt å forsøke å ta med seg hjem.

Tidsreise i Bodrum

En rusletur rundt i Bodrums gater er en tidsreise. Det er vanskelig å gå seg vill, i alle fall så lenge man har Bodrum slott – oppført under korstogtiden til St. Peters ære – som peilemerke. Den antas å ha blitt bygget av steiner som en gang tilhørte ett av antikkens syv underverk, nemlig Mausoleet i Halikarnassos, som lå omtrent her. Dette var kong Mausollos grav, og selve opphavet til begrepet mausoleum.
I dag er det nesten ingenting igjen av det en gang 50 meter høye monumentet. Da riddere fra Johanniterordenen på 1400-tallet kom til Bodrum, som den gang het Halikarnassos, lå mausoleet allerede i ruiner, antageligvis etter et jordskjelv.
Bodrum er kanskje en nyhet for norske charterturister etter at både Ving og Star Tour lanserte destinasjonen i sine program i år, men området har vært myteomspunnet siden antikken.
Et par timers biltur nord for byen ligger for eksempel Efesos, den imponerende romerske byen som for et par tusen år siden var en viktig havn med rundt 250 000 innbyggere.
Utgravninger pågår fremdeles her, og for et par år siden fant østerrikske arkeologer en gravplass for romerske gladiatorer. De var forventet å sloss til døden i arenaene. Kjempet de ikke hardt nok ble de drept. De som overlevde kunne vinne friheten. De som tapte ble lagt på spesielle gravplasser som denne, og glemt i tusenvis av år.

Dyrt og deilig i Bodrum

En ferie i Bodrum og omegn er dyrere enn på andre tyrkiske turiststeder, men enn så lenge får man betydelig mer for pengene her enn på populære steder i andre land rundt Middelhavet.
På halvøyas ytterste spiss ligger fiskelandsbyen Gümüslük, en by der det pittoreske er bevart og ny bebyggelse strengt regulert.
Gjennom årene har Gümüslük, som i antikken het Myndos, hatt en nærmest magisk tiltrekningskraft på hippier og fritenkere som har ønsket å trekke seg unna landets konservative tradisjoner.
På det vesle markedet viser kunstnere og håndverkere fram sine verk og produkter, og langs vannkanten ligger fiskerestaurantene på rad og rekke. En populær opplevelse er å vade over til den velse øya Rabbit island, der du kan se rester av en gammel bygate som sank etter et jordskjelv. Det krystallklare vannet utenfor byen er fylt av antikke Myndos ruiner.
Kjenn på atmosfæren og historiens vingeslag! Slå deg ned på en typisk tyrkisk kafé, bestill en kaffe og la noen spå deg i gruten etter tyrkisk tradisjon. Uansett om vedkommende har de rette evnene eller ei, får du en opplevelse og minner du garantert vil huske lenge.

3 anbefalte restauranter i Bodrum

Çilingir Sofrasý
Koselig familiekro i et hjem som ligger i et av de finere villaområdene mellom Bodrum og Bitez.
Bitez, Bodrum
0532 273 9572

Kocadon Restaurant
Flott beliggenhet med utsikt over havnen. Serverer god internasjonal mat med tyrkiske innslag, og har et noe posht klientell.
> www.kocadon.com

Marina Yatch club
En populær og cool klubb i havneområdet med typiske Bodrum-gjester: Velstående, vakre og fremgangsrike. Underholdning, levende musikk og dans under åpen himmel. Gratis inngang.
> marinayatchclub.com

Turistinformasjon til Bodrum

> www.bodrumlife.com
> www.bodrum.com
> www.bodrum.org

Slik kommer du til Bodrum

Ving og Star Tour har charterturer til Bodrum med priser ned i 2895 kroner for én uke i dobbeltrom. Vil du fly med rutefly er nok det enkleste Turkish Airlines via Istanbul, med priser så vidt under 3000 kroner i lavsesong. Ellers ligger den greske ferieøya Kos rett ved Bodrum, med gode fergeforbindelser, men husk å ha papirene i orden.

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir