Boeings storsatsning 787 Dreamliner gjennomførte tirsdag av sin første testtur, fulgt av tusenvis av tilskuere. Flyet tok av fra delstaten Washington på USAs nordvestkyst og fløy en runde over Stillehavet.

Været var dårlig, men testturen gikk greit og flyet landet klokken 22.09 norsk tid. To militære jagerfly fulgte etter for å observere flyet.

Ett av hovedpoengene med Dreamliner er at flyet i stor grad bruker lette komposittmaterialer for å redusere vekt og dermed drivstofforbruk.

Dette er en enorm satsning og svært viktig for både Boeing og en rekke flyselskaper som allerede har bestilt et stort antall av flyene.

Utviklingen har vært plaget av tekniske problemer, og prosjektet er over to år forsinket. Problemene har kostet Boeing milliarder av dollar.

Fortsatt gjenstår det rundt 3.000 timer med testturer samt mye annet arbeid før flyet faktisk er klart for ordinær produksjon. Boeing regner nå med å levere det første Dreamliner-flyet i fjerde kvartal neste år, men mange analytikere skal være skeptiske til den den tidsplanen.

Forsinkelsene til Boeing har vært en fordel for hovedkonkurrenten Airbus, som selger A380 og arbeider med A350-XWB, som bruker omtrent like mye komposittmaterialer som Dreamliner.

Boeing har nå bestillinger på 840 787-fly. Tallet har falt noe på grunn av avbestillinger siden i sommer. Airbus har ordrer på 202 A380 og 505 A350-XWB, ifølge Marketwatch.com.

Blant dem som venter på Boeing er Norwegian. Bjørn Kjos har uttalt at han drømmer om å bruke Dreamliner på ruter til Asia og USA, men at forsinkelsene har gjort dette vanskelig å planlegge.

2668