Boeing befinner seg utenfor Seattle på USAs vestkyst. Er du glad i fly, bør du få med deg en omvisning i verdens største fabrikk hvor verdens største flyprodusent, Boeing Company, bygger og tester ut flyene sine. I løpet av den 90 minutter lange omvisningen får du se modeller som 747, 767, 777 og Dreamliner-modellen bli skrudd sammen.

Opplevelsen starter i bygningen Future of Flight – et lite flymuseum som med filmsnutter, bilder, tekster og modeller av fly eller flydeler – som tar for seg flyhistorien i korte trekk. Utstillingen er lærerik og handler mest om Boeing, men ikke bare. Her kan du til og med designe ditt eget fly på en PC.

Derfra går det hver dag seks busslaster med turister over til Boeing-fabrikken som ligger like ved.

Verdens største

Deretter følger en kort, men informativ video i en liten kinosal før den korte bussturen. Den fem minutter lange ferden tar deg over en bilvei, forbi en rullebane og flere splitter nye Boeing-fly parkert på rekke og rad for så å stoppe foran en blåfarget 30 meter høy og 100 meter lang hangardør med Boeings logo påmalt.

Da først står jeg i henhold til Guinness rekordbok foran verdens største bygning i volum.

Den enorme fabrikken måler 398.000 kvadratmeter i gulvareal og 13.3 millioner kubikkmeter i volum. Bygningen er så stor at du kan både få plass til hele fornøyelsesparken Tusenfryd og parkeringsplasser til alle gjestene inni bygningen. Bare å være i et hus hvor det jobber over 30 000 ansatte under samme tak, er en turistattraksjon. Det er flere enn folketallet i hele Hamar by.

Rundtur «som på skinner»

Den guidede rundturen varer i 90 eventyrlige minutter og går som på skinner. Ved ankomst blir du geleidet gjennom en tunnel under selve verkstedet som er en kilometer langt. Deretter venter en enorm heis som tar deg opp til en besøksplattform hvor du får en fantastisk utsikt over hele fabrikkområdet og alle flyene som blir montert sammen samtidig.

Arbeiderne som jobber på et Boeing 747, ser ut som maur under deg. En guide forteller at de bruker bare 16 uker på å sette sammen de seks millioner delene som blir til et fiks ferdig 747.

200.000 turister

Det er når jeg står her, jeg skjønner hvorfor den enorme fabrikken trekker nær 200.000 flyinteresserte turister hvert eneste år. Du trenger ikke engang være flyinteressert for å føle at du opplever noe mektig her.

Hvis du er interessert i opplevelsen Boeing Factory + Future of Flight neste gang du besøker Seattle, bør du bestille billetter på forhånd. Dette er nemlig en så populær turistattraksjon at du skal ha flaks om du får kjøpt billett i luken. Du kan booke online på www.seattletours.com

[ FAKTA ] Reis til Seattle

Ingen gjør reisen til Seattle enklere enn Icelandair. Du flyr fra Gardermoen (fra Bergen, Trondheim, Stavanger også i sommermånedene) til Reykjavik, bytter fly og deretter direkte til Seattle.

Hvis du vet du skal videre til for eksempel Las Vegas eller Hawaii, kan du reise med Icelandairs samarbeidspartner Alaska Airlines.

Det er både mulig og vil lønne seg å booke hele reiseruten hjemmefra på Icelandairs hjemmesider.