Rundt år 2000 telte en tysk anmelder seg fram til at det hadde blitt skrevet mer enn 120.000 bøker og artikler om Hitler og Det tredje riket. Det har kommet til mange siden den gang, men likevel er Cambridge-professoren Brendan Simms´ ferske biografi både viktig og svært interessant. Han stiller nemlig viktige spørsmål og kommer med konklusjoner som rokker ved tidligere vedtatte sannheter om og rundt Hitler.

Jeg er blant dem som har vært virkelig skremt av det som har skjedd i verdens viktigste og mektigste demokrati, USA, de seineste åra. Hva har så det med Hitler og denne biografien å gjøre? Mye er mitt enkle svar. Donald Trumps bestefar, Friedrich Drumpf, utvandra fra Tyskland som 16-åring i 1885. Han returnerte til Tyskland, men siden han hadde emigrert uten å ha gjennomført den obligatoriske militærtjenesten sin, så fikk han ikke tilbake sitt bayerske statsborgerskap. Han måtte flytte tilbake til USA og blei amerikansk statsborger i 1892. Så nær var vi altså at Donald Trump aldri blei amerikaner.

Simms tar oss med fra Hitlers barndom i Østerrike og helt til han begikk sjølmord i Berlin i april 1945. han forteller oss på et grundig, men samtidig lettfattelig vis hvordan og hvor Hitler blei Hitler - oppturer og nedturer som det mislykka kuppet i 1923. Hvordan han metodisk og sakte, men sikkert sikra seg den autoritære makta som førte til den verste katastrofa og tragedien i moderne historie.

Like etter at Hitler kom til makta i 1933 lovet han følgende: «Jeg vil strekke ut hånden til enhver som setter Tyskland først». Noen som kjenner igjen formuleringa med et annet land i stedet for Tyskland? Hitlers nedrakking på den frie pressen er nok et av mange likhetspunkt på hvordan datidas autoritære fører og den nylig avgåtte prøvde å innrette verden i sitt virkelighetsbilde - livsfarlig den gangen og livsfarlig nå.

Det store spørsmålet Simms stiller og «sannheten» han rokker ved, er oppfatninga om at det i stor grad var Sovjet og bolsjevismen som var hovedmotivasjonen for verdenssynet hans. Han hevder, og belegger på et solid vis, at i mye mindre grad enn tidligere antatt var dette tilfellet. Det var i all hovedsak den britiske og amerikanske kapitalismen, som han mente var jødestyrt, som helt siden begynnelsen av 20-tallet styrte galskapen hans dit den gjorde og som frem til 1942 så ut til å føre til den endelige katastrofa. Det han mente skulle bli en «enkel» affære, å «overta» Sovjetunionen gjennom Operasjon Barbarossa, skulle vise seg å bli starten på slutten.

Mange har stilt seg spørsmålet om dette kunne skjedd igjen. Det vi har sett i USA de seineste åra, der heldigvis demokratiet - som også Hitler hata over alt på jord - viste seg å være for sterkt for Trump. Som vi har sett en rekke eksempler på rundt om i Europa og andre steder på kloden, forteller oss at vi på ingen måte kan ta friheten vår for gitt.

Derfor er denne meget velskrevne og ypperlig oversatte - all ære til Eivind Lilleskjæret - biografien om Adolf Hitler, kanskje viktigere enn noen gang. Både vi som tror vi visste en hel del om dette har svært godt av den og stadig nye generasjoner har enormt mye å lære. Viktig, lærerikt og skremmende.