Jeg hadde aldri hørt om den amerikanske motstandskvinnen Mildred Harnack (1902-43) før jeg ga meg i kast med denne biografien. Det har visstnok ikke så mange andre heller. Harnack og hennes innsats har i stor grad blitt glemt av historia. Den jobben Donner (51) har gjort med å gå så djupt inn i denne historia og denne skjebnen og løfte den frem er intet mindre enn imponerende.

Harnack var en amerikansk lærer og litteraturhistoriker som reiste til Tyskland for å videreføre sine studier og for å undervise. Hun gifta seg med tyske Alfred Harnack, som hun hadde møtt i USA, og de flytta sammen til Tyskland. Der blei hun raskt en sentral del av motstandsbevegelsen som vokste frem etter at Hitler kom til makta.

Reklame: Her får du kjøpt boken

Måten Donner har gått til verket og gravd frem kilder til dette mesterverket av en biografi, er intet mindre enn fantastisk imponerende. Hun har brukt mange år på jobben og hun har oppsøkt både skriftlige og levende kilder, i den grad de fortsatt fantes, på et vis jeg aldri har opplevd tidligere.

Det aller meste var ikke kjent fra før og for å få til denne virkelighetsnære thrilleren av en biografi, har Donner lagt et puslespill med så mange tusen brikker at det nesten ikke er til å tro. Om alt er riktig og sant? Det får vi sjølsagt aldri svar på, men alt virker veldig troverdig ikke minst med bakgrunn i måten Donner har behandla og tolka kildene sine.

Vi får et flott innblikk i Mildred Harnacks liv og virke og hennes ustoppelige søken etter rettferdighet og dermed ønske om å kjempe mot Hitler. Metodene nazistene brukte mot meningsmotstandere, og andre, var så grusomme som vel tenkelig og denne biografien pakker ingenting inn i bomull og den får ingen lykkelig slutt. Mildred Harnack blei dømt til seks års fangeleir, men Hitler ville det annerledes og omgjorde personlig dommen....

Måten kildene har blitt brukt på er unik og et veldig godt grep for å få frem historia som det fantes mange bruddstykker av, men lite sammenheng i. Rebecca Donner har enkelt og greit skrevet en biografi om ei fantastisk sterk kvinne som mange i stadig nye generasjoner bør stifte bekjentskap med. Vi må aldri glemme Mildred Harnack. Det har Rebecca Donner sørga for på et fantastisk vis.

Oversettelsen gjort av Christian Rugstad fortjener også mye skryt. Strålende.

Reklame: Du får tak i boken her