Jeg var nok langt i fra aleine om å gå inn i en mild depresjon i fjor da Lars Saabye Christensens tredje og siste del av trilogien "Byens spor" blei sjøsatt. Jeg ba til og med pent om han ikke ikke kunne tenke seg å skrive et bind til, men jeg skjønte nok at det kun var ønsketenking.

Derfor kommer "Byens bokstaver" som både en hyggelig overraskelse og samtidig en slags forlengelse av trilogien. Det er sjølsagt ingen bombe at Saabye Christensen er poet på samme nivå som han er romanforfatter. Det har blant annet fortalt oss gjennom sine kattedikt, i samarbeid med Maj Britt Andersen og Geir Holmsen og ikke minst i kollektivet Buicken med Tom Stalsberg og en rekke av Harald og Sonjas fremste musikanter.

I "Byens bokstaver" viser Saabye - det blir så langt å skrive hele navnet hver gang og jeg ber herved om tilgivelse for latskapen - sin fantastiske observasjonsevne, sin språklige skarphet og eleganse, sin evne til å økonomisere med språket, sin humor og ikke minst sin kjærlighet til Oslo.

De knappe 70 sidene fyker unna, men ber samtidig om å bli lest om igjen og om igjen. For en Oslo-innflytter som meg, som sakte, men sikkert har lært meg å bli glad i min by nummer to, så er dette en fantastisk runde rundt i by´n der Saabye tar oss med fra sin barndom og gjennom store deler av livet.

Jeg kunne trukket fram mange eksempler på Saabyes mesterskap, men nøyer meg med slutten av diktet "Å legge seg flat". Urmaker Enger har Saabye skrevet om i sine siste romaner - det var fra vindusutstillingene til urmakeren at Saabyes karriere fikk sin spede begynnelse. Nå synes Saabye det er på sin plass å be Enger - som garantert klokka har stoppa for for lenge siden - om unnskyldning.

"Jeg måtte bli pensjonist

for å skjønne det.

Klokkene i vinduet hans

gikk riktig likevel.

Jeg visste ennå ikke

at tiden i byen aldri går likt".

Makeløst.