Det som skjedde da NATO forlot Afghanistan tidligere i høst, både overraska og sjokkerte en hel verden. Det man trodde at man hadde satt afghanerne i stand til sjøl siden 2001, nemlig å styre seg sjøl, var bare en illusjon. I løpet av noen dager eller uker hadde Taliban tatt over makta igjen - hadde alt vært forgjeves?

Den aller beste til å komme med fasiten er Fredrik Græsvik. Han har vært der siden bortimot dag én, fulgt utviklinga tett enten på plass eller fra viktige lytteposter og han var der da korthuset raste sammen. Det gjør "Den tapte krigen" til et veldig viktig vitnesbyrd fra ei stemme det alltid er viktig og lærerikt å lytte til.

Allerede i 2014 ga Græsvik ut den første utgava av "Den tapte krigen". Her er den omarbeida og sjølsagt så har Græsvik gitt den en ny slutt basert på det som har skjedd gjennom 2021.

Ingen kritisk og objektiv journalist, i alle fall med norsk pass, har fulgt og rapportert så godt og innsiktsfullt som Græsvik fra denne "krigen" - et begrep norske politikere ikke ville bruke. Her blir ved tatt med så tett på som vel mulig, men samtidig med den avstanden som er nødvendig for at beretninga skal bli både kritisk og nøytral.

Græsvik beskriver både det storpolitiske spillet og de tette personlige møtene og skjebnene på et vis som jeg sjelden eller aldri har opplevd i ei slik type bok. Han beskriver det på en måte som gjør at vi nesten opplever at vi var der - det oppleves nært og ofte ondt, noe det garantert også har vært.

Fredrik Græsvik har vist oss gjennom hele sin karriere hvilken stor og uredd journalist han er. Dette er første gang jeg leser han og han har også en en strålende penn. Mange store spørsmål melder seg: Hva har blitt oppnådd gjennom denne krigen? Og hva var egentlig målet? Jeg er redd det ikke er mange positive svar på noe som helst etter Talibans enkle tilbakekomst. Det skal definitivt ikke Fredrik Græsvik ha skylda for - han skal derimot ha all ære for å fortelle oss denne viktige historia på et glitrende og skremmende vis.

PS For ordens skyld: jeg har vært kollega med Græsvik i en mediebedrift i mange år.