Hva i all verden skal jeg finne på til julegave i år da? Det evige problemet og spørsmålet dukker opp på denne tida hvert eneste år. Og her komme hjelpa: Nettavisen har sett nærmere på 17 matbøker som har kommet ut i år og her loves det noe for enhver smak – bokstavelig talt.

Og så er det fire av dem som må dele på førsteplassen i år. Bon appétit!

Vi begynner like godt på fotballøya og med boka som har blitt kåra til årets kokebok av The Sunday Times i fjor. På norsk har den blitt til «Fra ovnen til bordet» og er skrevet av Diana Henry. På hennes morsmål kom den ut i 2019 og het da «From the Oven to the Table» og fikk årets ditt og datt over alt der borte på øya.

Nå finnes den altså i strålende norsk oversettelse og med samme appetittvekkende illustrasjoner som originalen, vil jeg tro, har det blitt ei matbok de fleste vil ha glede av også på denne sida av Nordsjøen.

Henry gir oss tips om alt fra de enkleste retter som mange av oss baler med til hverdags og som her får en liten tvist som garantert vil løfte A4-middagen, via hennes favorittingrediens kyllinglår som kan brukes til det meste til festmat som bør inspirere de fleste.

Det er ikke noe revolusjonerende nytt i denne boka, den er bare smakfull (sic…) og fristende fra forrett til dessert. Det holder lenge det.

5 prikker

Diana Henry

Fra ovnen til bordet

Gursli Berg Forlag

På første side står det for sikkerhets skyld følgende og kun: Denne boka er for sultne menn. I den lille, hendige boka som er av typen lommeformat - nesten i alle fall - finnes det nesten 150 sider med enkle oppskrifter som alle menn kan komme unna med.

Om det er bare til seg sjøl eller til et engere selskap - 2-4 porsjoner - så finner man «alt» man trenger her fra solide frokoster, inkludert hangoverkuren som tar 5 minutter å tilberede og som ser lovende ut, via sandwicher og burgere, enkle middager og garanterte vinnere på dessertfronten. Siden forfatterne er engelske er det sjølsagt også en del som kalles øl, bacon og pubmat - veldig engelsk, men funker garantert over resten av verden også.

Her snakker vi matbok for ei helt spesiell målgruppe, men garantert en strålende og morsom julepresang for menn i nød også her mellom knatter og knøs.

4 prikker

Susan Russo & Brett Cohen

Oppskrifter enhver mann bør kunne

Gursli Berg Forlag

De som følger godt med i restaurantspalter kan ikke ha unngått å ha fått med seg den mer enn hederlige omtalen Restaurant Rest. i Oslo har fått. Bak restauranten, og navnet, ligger det en soleklar filosofi som har ført spisestedet opp på Michelin-nivå. Oppsummert i ei setning helt til å begynne med i boka: Hvordan utnytte råvarene, bekjempe matsvinn og spise som en konge. Så enkelt og så inspirerende!

La denne tanken synke inn: I lille Norge kaster vi hvert år så mye mat at vi kunne mettet Islands befolkning i 15-20 år. Gjenta den setninga sakte og noen ganger. Det bør sette i gang en tanke eller to hos de fleste av oss.

Med det som utgangspunkt har gründerne bak Rest. skrevet og laga denne strålende boka i samme ånd. Som om ikke det var nok så lå det vel også i korta at bok er trykt på restpapir fra andre bøker. Den har på ingen måte blitt noe dårligere av den grunn - heller tvert i mot!

Innholdet i boka beveger seg et godt stykke utenfor den tradisjonelle matboka. Det gjør sjølsagt heller ingen verdens ting.

Her får vite hvordan vi kan gjøre oss nytte av både tomater og bananer som har «gått ut på dato» og stort sett hvordan vi kan bruke rester til noe nyttig og godt. Vi blir enkelt og greit invitert med inn i denne spennende og fremtidsretta filosofien - som er mye mer enn en matfilosofi.

Vi blir også servert oppskriftene på de aller fleste rettene som Rest. har servert siden oppstarten i 2018.

Dette er rett og slett ei strålende og annerledes matbok. Det lukter til og med godt av den!

6 prikker

Jimmy Øien - Øistein Ruud

Rest.

Kagge Forlag

Etter samme malen og i samme format som «Oppskrifter enhver mann bør kunne», dukker det også opp ei bok for studenter. Her snakker vi mat for ei ganske så tynn lommebok, men likevel er det sjølsagt mulig å lage og by på god mat til eventuelle gjester.

Også denne boka er engelsk i utgangspunktet. Den tar utgangspunkt at matlageren ikke trenger å kunne noe som helst, men etter et kort grunnkurs som innleder boka er, om ikke alt, så mye mulig. Hvordan studenten skal imponere en date finnes det oppskrift på - bokstavelig talt.

4 prikker

Christine Nelson

Oppskrifter enhver student bør kunne

Gursli Berg Forlag

Jo Pratt er engelsk matskribent, kokk, matstylist- og presentatør. Hun er bosatt i London med mann og to barn, men kommer fra Milton Mowbray i Leicestershire - ofte kalt mathovedstaden i England.

Hun har skrevet en rekke matbøker og fått mye skryt på veien. Basert på mitt første møte med henne er det fullt forståelig. Denne boka har fokus på familien og mat som kan passe for alle i familien nesten uansett alder - gjennom hele døgnet.


Pratt går gjennom alle måltider: Frokost og brunsj, supper, mellommåltider og småretter, hovedmåltider, silderetter og tilbehør samt bakverk og desserter.

Alle retter er godt og pedagogisk presentert med smakfulle bilder. Dette er ei bok for «alle» og man trenger ikke spesielle forkunnskaper for å sette i gang. Ei bok for familien Hvermansen til hverdag og fest.

4 prikker

Jo Pratt

Den fleksible familiekokeboken

Gursli Berg Forlag

Kristian Lambrechts er en vel 30 år gammel kokk fra Førde i Sunnfjord som har vært kjøkkensjef på den populære restauranten Trattoria Popolare i Oslo i sju år. Ikke overraskende er det den italienske matkunsten- og kulturen som er hans spesiale og boka «Pasta», med undertittelen ekte italiensk håndverk, oser da også av kjærlighet til dette kjøkkenet.

Italiensk mat er jo en favoritt hos svært mange nordmenn og her finner du oppskrifter på kjente og kjære klassikere, ofte med med en liten overraskelse, samt mye nytt og inspirerende. Pasta, vegetar, kjøtt, fisk og basisoppskrifter er hovedoverskriftene og når Paul Paiewonsky har tatt bilder som gjør det hele ekstra fristende, så har «Pasta» blitt en av årets matbøker.

5 prikker

Kristian Lambrechts

Pasta

Gursli Berg Forlag

Truls Torp Karlsen er byggingeniør og Simen K. Vatne er gründer. De matinteresserte vil vel likevel kjenne dem igjen fra deltakelsen i MasterChef - Torp Karlsen som vinner til og med. Nå jobber begge med matformidling på heltid.

Under overskriftene brødskiver til lunsj og middag, grønt til lunsj og middag, fisk - klassiske retter med en vri, fjærkre - også med en vri, klassiske kjøttretter - tror det eller ei, med en vri, raskt - når det trengs mat fort, vaffel og tilbehør, tar Torp Karlsen og Vatne oss med på ei rundreise i hverdagsmat som bør passe for de aller fleste.

Tittelen «Skikkelig norsk» passer utmerket på det de unge matglade og matflinke karene serverer oss. På mange vis har de tatt utgangspunkt i husmannskosten og tatt den et steg eller to videre. De har lykkes på alle slags vis med det.

5 prikker

Truls Torp Karlsen & Simen K. Vatne

Skikkelig norsk

Gyldendal

Vi har alle våre favoritter og vilteksperten Kirsten Winge er så avgjort en av mine. I år gir hun og hennes faste fotograf Arne Nohr oss et herlig innblikk i hva bær kan brukes til.

I alt fra saft via smør, saus, gelé, likør, dessert, bakverk og mye, mye annet, forteller Winge oss hva og hvordan alle typer bær kan brukes på både kjente og mindre kjente måter. Det gjør hun på et sedvanlig fristende vis - Kirsten Winge er en sanker, jeger og vilmarkskokk som vet bedre enn de fleste hva hun snakker om.

5 prikker

Kirsten Winge & Arne Nohr

Ville bær - rå smak

Vigmostad & Bjørke

Bente Josefsen er en av landets fremste eksperter på sukkeravhengighet. Hun vet av egen erfaring hva hun snakker om og bruker nå sin kunnskap til å hjelpe andre som er der hun har vært.

Det har blant annet ført til at hun har laga denne helt spesielle og samtidig veldig viktige matboka retta inn mot alle med en av de store folkesjukdommene, sukkeravhengighet. Alle andre vil også ha mye nytte av både rådene og oppskriftene slik at man ikke havner der Josefsen har vært og der titusenvis av nordmenn befinner seg.

Mer enn halve boka dreier seg om ei innføring i og orientering om sukkeravhengighet, om den såkalte FUS-metoden og mulige veier ut av avhengigheten.

Bortimot 200 sider med oppskrifter, som passer til alle døgnets måltider, gjør «Sukkeravhengig?» til en av årets desidert viktigste matbøker - og vel så det.

5 prikker

Bente Josefsen

Sukkeravhengig?

Gyldendal

Berit Nordstrand er lege og mer enn gjennomsnittet opptatt av mat. Det har ført til en rekke bøker og populære TV-program.

Kombinasjonen mat og helse har forståelig nok stått i fokus for Nordstrand hele veien og «Ren nytelse» er intet unntak.

Denne gangen handler det om å få en helseomstart og Nordstrand er klokkeklar og utsteder mer eller mindre enn en garanti her: spiser du maten fra denne boka i 30 dager så får du en helseomstart. Det betyr blant annet at man blir kvitt «vondter», sover bedre og får mer energi. Om det stemmer? Det er vel bare én måte å finne det ut på.

Etter cirka 50 sider med motivasjonsintro, gir Nordstrand oss rundt 150 sider med oppskrifter til alle mulige måltider og de som tror at dette er kjedelige saker med pekefinger, må faktisk tro om igjen.

Berit Nordstrand har gitt både meg og sikkert mange med meg en tanke eller to.

5 prikker

Berit Nordstrand

Ren nytelse

Gyldendal

For et par år siden debuterte Hanne-Lene Dahlgren med «Med en skikkelig digg kokebok». Det blei en umiddelbar suksess for forfatteren som hadde blitt vegetarianer og som ikke hadde noen kokkebakgrunn.

Suksessen frista sjølsagt til en oppfølger og oppskriften er mer eller mindre den samme: 300 familier, store som små, har blitt «benytta» som testgruppe og gjort det slik at enkelte retter har gått rett gjennom, noen har blitt endra og forhåpentligvis forbedra og noen har faktisk ikke kommet gjennom nåløyet. Det betyr faktisk at oppskriftene har vært gjennom hele 900 tester til sammen!

Dette er fargerik og spennende mat med en fellesnevner: den er kjøttfri. Maten er delt i 14 kategorier, blant andre for kresne barn, når gjesten er på slankekur, til det store selskapet og til skeptikeren.

Jeg er ikke vegetarianer eller veganer, men har ikke det minste problem med å innrømme at også denne boka fra Dahlgren frister på alle vis.

5 prikker

Hanne-Lene Dahlgren

En skikkelig digg kokebok 2

Entusiast Forlag

Definitivt annerledes og avgjort veldig flott. Hvorfor? Jo, fordi «Barnas aller beste kokebok» er skrevet av og for barn. Med utgangspunkt i det svært spennende og innovative Geitmyra matkultursenter, som i tillegg til Oslo nå også finnes i Kristiansand, Ringsaker og Trondheim, har det vokst fram en kultur som åpenbart inspirerer både store og små.

Gleden i å dyrke, lage og lære om mat og matkultur er et uttalt ideal for Geitmyra-filosofien. Alt dette skinner gjennom i kanskje den viktigste matboka dette året. Her har nemlig Erik Røed samla 80 herlige oppskrifter fra barn, til barn og som barn - i alle aldre - kan hygge seg med og lære av.

Her finnes alt fra elg i solnedgang, eller kjøttkaker i fløtesaus, til gresk lammegryte, gul smoothie og hjemmelaget kremost - inkludert korte historier om mange av råvarene.

Dette kan absolutt være et godt julegaveforslag fra de største i heimen til de noe mindre. Den kan til og med føre til mange hyggelige overraskelser i året som kommer.

5 prikker

Erik Røed

Barnas aller beste kokebok

Forlaget Press

I fjor kåra Nettavisen Hellstrøm og Rennans bok «Hellstrøms hemmeligheter» til årets matbok. Og jamen følger ikke de to opp i år også med nok et strålende visittkort - og det et ganske overraskende et for veldig mange.

Det at Eyvind Hellstrøm er en tilnærma magiker med fisk og kjøtt, er opplest og vedtatt. Det er liksom det vi forventer fra den kanten, men her kommer han i helt annen utgave - men minst like fristende.

Hellstrøm sier sjøl at han alltid har vært opptatt av det grønne - det er utenkelig å lage en vellykket middag uten, sier han.

Her har han altså reindyrka den grønne sida av seg sjøl og sammen med samboer Rennan, som bekrefter hvilken strålende matfotograf hun er, har han skapt nok en usedvanlig smakfull (!) bok full av inspirasjon - til og med et eget kapittel om poteter frister voldsomt.

Salater, supper og desserter er bare noe av det radarparet byr på i dette vakre praktverket. Bodø/Glimt har vist oss at det går an å forsvare en tittel - det gjør altså Hellstrøm og Rennan også.

6 prikker

Eyvind Hellstrøm - Anita Rennan

Hellstrøms grønne hemmeligheter

Kagge Forlag

Den store kakeboka, bakt av Sverre Sætre, blei kåra til årets kokebok i 2010. Nå aner jeg ikke hvor sylskarp konkurransen var i gode, gamle dager, men det overrasker uansett ikke.

Sverre Sætre, Norges ubestridte konditorkonge den gang som nå, laga ei usedvanlig fristende bok med alt fra terter og paier, via nøttekaker og sjokoladekaker til julekaker og veeeeldig mye mer, som gjør at man får vann i munnen far første til siste side.

Er det slik at forlaget bare vil melke kua en ekstra gang med å gi ut denne vinneren på nytt? Vel, de har neppe noe mot å selge kraftig nok en gang, men også for feinschmeckerne som kanskje kjenner boka fra før er det mye å glede seg over.

Alt er med fra originalen, men Sætre har nemlig også utvida med en rekke nye oppskrifter. Boka var åpenbart glitrende i 2010 og den er definitivt strålende i 2021 også.

6 prikker

Sverre Sætre

Den store kakeboka

Forlaget Press

Da har jeg kommet frem til en av mine store favoritter igjen, Tom Victor Gausdal. Uansett i hvilken setting jeg har støtt på han i, for eksempel sammen med Fredrik Græsvik i diverse krigssoner eller via hans tidligere bøker, så har han fortalt meg at han har noe unikt å melde. Slik er det også med årets Gausdal-bok.

Denne gangen har han tatt tak i noe av det kjæreste han vet om, nemlig sin mormors oppskriftsbok. Da hun gikk bort var det mange som skulle dele på det hun etterlot seg. En ting var alle enige om: barnebarnet Tom Victor, som allerede hadde begynt å jobbe som kokk, skulle arve oppskriftsboka hennes.

Mormor var hjemmeværende og hadde mange som skulle ha mat til de fleste av døgnets tider. Hun var prestefrue og laga også mat - ofte kaker - til kirkekaffe.

Mange av oppskriftene til mormor er med her, men inspirasjonen fra henne er uansett med hele veien. Noe fra boka «Husmannskost» fra 2005 er også med, men alt er oppdatert og gjort på et vis som gjør at «alle» kan dra nytte av denne flotte boka.

Tom Victor Gausdal framstår så ujålete som vel mulig. Om det er supper, fisk, kjøtt, grønnsaker, dessert og kaker eller bakst og grønt det handler om, så har han og mormor noe inderlig og ekte på hjertet. En ting er Gausdal derimot streng på: smør betyr meierismør. Punktum finale - ikke noe tulleerstatninger er tillatt.

Nå gjenstår det bare for meg å få nyte Gausdals mat dandert av han sjøl. Det er på høy tid nå.

6 prikker

Tom Victor Gausdal

Tradisjonsmat

Forlaget Press

Årets juleanbefalinger avsluttes med to luksuriøse coffee table-bøker som er fristende, forseggjorte og faktisk velluktende. De utradisjonelle på mange vis. For det første er det ikke et etablert forlag som står bak bøkene, men «lille» Pepper AS i Skiptvedt i Østfold. Det skinner veldig gjennom at disse bøkene er laga med kjærlighet - her er det ikke spart på noe som helst.

Det er heller ikke slik her at det er én kokk som står bak - her er flere henta inn for å løfte frem det de har spesialkunnskap om. Mat fra Østen har jo blitt kjempepopulært her hjemme og i «Asiatisk mat» finner man alt man trenger fra kjøkkenene i Japan, Kina, Thailand, Vietnam og Korea.

Layouten er strålende, bortsett fra at skriften er i minste laget - man skal ikke måtte anstrenger seg for å lese teksten/oppskriftene. Formatet er stort, boka er tung og de flotte bildene er med på å understreke fristelsene og oppskriftene finnes både på norsk og engelsk.


«Stjernedryss over Norge» følger opp på samme høye nivå. Her blir vi tatt med Norge rundt og blir servert spesialiteter fra Nord-Norge, Midt-Norge, Vestlandet, Østlandet og Sørlandet. Boka er som sagt lekker, tung, stor, men i et annet format enn Asia-boka, og har også en rekke tips om restauranter og overnattingssteder landet rundt.

Disse to bøkene er i like stor grad bøker å sitte og bla i som ei tradisjonell matbok. Uansett hva og hvordan man bruker dem, så er de fristende. Svært fristende faktisk.

Odd Ivar Haglund/Geir Salvesen

Asiatisk mat

Pepper AS

5 prikker

Odd Ivar Haglund, Sverre Sætre og flere

Stjernedryss over Norge

Pepper AS

5 prikker