Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 5Spennende amerikansk stemme med norske røtter

Heter du Leif Enger så sier det seg sjøl at det finnes forbindelsespunkter til Norge. - direkte eller indirekte. Det er mange generasjoner siden Engers opphav forlot Norge, men han har åpenbart sterke bånd hit fortsatt.

Dette er mitt første møte med Leif Enger (60) fra Duluth i Minnesota - midt i det norske beltet i USA. Vår egen dikterhøvding Edvard Hoem har jo de seineste åra gitt oss flotte innblikk i det norske miljøet over there for noen generasjoner siden - omtrent på den tida Engers forfedre tok den endelige turen over til det forjettede land fra Kirkenær ved Kongsvinger.

Enger, opprinnelig radiojournalist, slo gjennom med "Peace Like a River" - "Ned til elva" på norsk - som solgte rundt 1.5 millioner eksemplarer. I 2018 kom "Virgil Wander" ut i USA og den norske oversettelsen, ypperlig ført i pennen av John Erik Frydenlund, så dagens lys i 2020.

Leif Enger er en observatør og formidler av ypperste merke. Når han så er en språksikker historieforteller som det er en sann fryd å bli tatt med på reise av, så har "Når sola vender tilbake, vil vi vite" vist seg å være en åpenbaring av en roman.

Vi blir tatt med til den noe slitne småbyen Greenstone ved Lake Superior der Enger egentlig bare forteller ei historie som kunne ha skjedd hvor som helst med oppturer og nedturer. Han har skapt et persongalleri som er så ekte og varmt og ikke minst troverdig at vi lever oss inn i det fra første til siste side.

Sporene til Norge er spesielle, men fører uansett til at Rune tar turen fra Tromsø for å finne igjen sin ukjente sønn. Relasjoner oppstår på mange vis og når det hele ender i Nordens Paris, så er på mange måter ringen slutta. Og snart vender sola tilbake akkurat dit.

Dette var altså mitt første møte med Leif Engers forfatterskap. Det blir garantert ikke det siste. Kirkenær har altså mye mer enn Kent Bergersen og Ståle Solbakken å være stolte av om dagen.

Reklame

Her kan du levere Vikinglotto