Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 5Veldig morsom og litt sår

Gulraiz Sharif, merk deg navnet. Akkurat nå har han debutert med en av høstens morsomste ungdomsbøker.

"Hør her´a" starter som en lyn-sightseeing i kebab-norsk og livet til noen innvandrerungdommer. Men ender ganske alvorlig med transkjønn og «født i feil kropp-utfordringer».

36-åringen Gulraiz Sharif fra Oslo jobber som lærer. Han tar oss med inn i en pakistansk families dagligliv i blokka i Groruddalen. Tolvte etasje, heisen står på grunn av rehabilitering. Vår helt, Mahmoud (15), konstaterer at trappa gir faste, harde rumpeballer der han løper opp og ned flere ganger daglig. Stort sett for å hente melk og brød fra nærbutikken.

Far kjører drosje, nærmest døgnet rundt. Mor vasker på Blindern. Lillebror Ali lever foreløpig litt i skyggen av Mahmoud, men vi blir etter hvert kjent med hans store eksistensielle utfordringer.

Det er sommerferie og brødrene og de mange jevnaldrende er forberedt på et stille liv. Noen organisert sommerferie er det ikke snakk om.

Storebror undrer seg over mye ved Norge. For eksempel hyttekulturen. Mange nordmenn har jo hytter på fjellet og ved sjøen…og i Sverige. Noen Oslo-folk har hytte på Nesodden!

«Tenk deg, de har hytte rett ved Oslo! Ikke at alle nordmenn kommer fra Oslo, men da jeg hørte det holdt jeg på å pæææse ut. Liksom, du vil ha utedo, du bare kjører litt bort fra Oslo til utedo. Og så er de der i flere uker. De plasserer de hvite og rosa rumpene på sånne dritskumle svarte hull, også er det et lass med dritt under dem.»

Og, han bruker faren som som sannhetsvitne. Farens mye brukte uttrykk om det meste er at han kom ikke fra vakre, varme Pakistan til kalde Norge for å….

Mahmoud sier det sånn: «Bro, pappaen min tok ikke tog og container til Norge gjennom Tyskland og Danmark for å bæsje ute. I utedo med sånn skeiv trevegg. Han kom til lange, vakre Norge for å bæsje inne. Hvis han absolutt skulle bæsje ute, da vi har masse, og jeg mener MASSE jord ute i Pakistan.»

Så ankommer onkel Ji, farens ugifte, men godt voksne bror fra Pakistan. Han kommer på en to måneder lang sommerferie og Mahmoud må vær guide på dagtid. Sommer-Oslo påfører onkelen ett og annet sjokk i form av lettkledte damer i parkene. Og etter et besøk på Huk der han er bortom nakenstranda, er onkel klar for å søke asyl i Norge. Men nevøen heller kaldt vann i blodet hans. Norge har ikke råd til å åpne grensene for flere utlendinger.

Å lese "Hør her ’a" er rock n roll i ekspressfart, men som så mange gode rockelåter, skrur det seg til mot slutten.

Lillebror Ali klarer omsider å fortelle at han føler seg som en jente….han opplever å være født i feil kropp! Dramatisk i en vanlig norsk «potet-familie». Katastrofe med STOR K i en pakistansk! Ære og skam, å være vellykket, få suksess osv osv, alt dette skriver Sharif innsiktsfullt om. Og med onkel fra Pakistan i leiligheten nytter det ikke å holde ting skjult for familien hjemme heller.

Og mens en norsk familie som stilles overfor et slikt dilemma hadde «akseptert ungen i hjel, for det er nordmenn flinke til», så er det verre for et innvandrerbarn. Ingen støttegruppe på Facebook og familiegruppe med hjemmesydde drag queen dusker i Pride-opptog, nei!

Skal vi tror vår hovedperson hadde det meste blitt banka ut av deg.

«Lover deg, hvis du er svarting, i hvert fall svarting som som meg med den faren og mora jeg har, de kveler deg med den drag queen dusken, skjønner du. De banker drag queenen ut av deg. Du kommer til å kaste opp glitter mann!».

Vel, fullt så gæernt går det ikke her og jeg gadd se den leseren som ikke får noen tårer i øynene ved et par anledninger i bokas andre halvdel. Og forfatteren får kred for å sette ord på virkelig vanskelige dilemmaer, utfordre tradisjonelle holdninger og være åpen om overvåkingen og sladderen for eksempel i det pakistanske miljøet.

Samtidig beholder han sin sprø humoristiske stil hele veien. En bok for unge folk, javel, men mye å hente for eldre og. Ikke minst forfatterens skarpe skråblikk på oss «potetene».

Joda, noen ganger overdriver han virkemidlene litt, men stort sett: Veldig bra.