Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 5Hun kan det meste!

Hilde Louise Asbjørnsen er en framifrå vokalist, låtskriver, bandleder, skuespiller og komedienne. Alt det vet vi. Nå viser hun oss at hun er en veldig bra forfatter også. Hva blir det neste?

Det er åpenbart noen som behersker det meste når det gjelder kunst og ymse uttrykk. Jeg nevner i fleng: Hilde Louise Asbjørnsen. Alt hun tar borti oser av kvalitet og hun makter alltid å sette sitt høyst personlige bumerke på det hun presenterer og serverer sitt publikum. Likevel kom denne boka som en stor overraskelse.

Det er absolutt ingen overraskelse at det er et kvalitetsprodukt på vel 400 sider som har møtt oss. Overraskelsen er at Asbjørnsen viser seg å være forfatter også - den tanken har ikke slått meg før nå, men når jeg kjenner etter burde jeg vel ikke bli det minste overraska likevel.

Det Asbjørnsen gir oss med sin fine penn og sin elegante språkføring er et portrett - eller kanskje rettere sagt åtte portretter - av Bokken Lasson, Mae West, Bessie Smith, Marlene Dietrich, Josephine Baker, Édith Piaf, Billie Holiday og Marilyn Monroe. Utvalget er sånn sett ikke det minste overraskende: dette er kunstnere som alle har vært store inspirasjonskilder for Asbjørnsen i hennes eget kunstnerskap.

Asbjørnsen makter, samtidig som hun forteller oss hvem disse åtte gigantene var, mye om hvilken tid de levde i og som de i stor grad var med å prege. Makt, politikk, dop, kjærlighet, sterke emosjoner og sex er bare noen av de viktige ingrediensene som var med i alle de åttes liv og levnet og Asbjørnsen forteller oss dette med både varme og innsikt.

Skjønnhetsfeil som at Sidney Bechet har blitt Sidney Poitier og Gustav Vigeland har blitt til Gunnar Vigeland, skulle sjølsagt ha blitt luka bort, men tar ikke noe bort fra at Hilde Louise Asbjørnsen også som forfatter forteller oss at hun har mye ekte og inderlig å fortelle oss. Vi kunne ha ønska oss noen bilder av de åtte kvinnene også - det hadde fortalt oss enda mer om hvem de var.

PS Sjølsagt har Asbjørnsen laga ei forestilling/et musikalsk show basert på livene og musikken til disse åtte sterke kvinnene. Måtte verden bli slik at vi alle kan få oppleve "Stardust" også på scena så snart som mulig. Inntil videre er boka et veldig godt alternativ.

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren