Det er ikke ofte det skjer - med andre ord alt for sjelden. At jeg kaster meg over bøker som ikke kommer fra de store forlagene. Slik er det bare. Pågangen er voldsom og da havner jeg som oftest ned på det etablerte. Du verden så glad jeg er for at jeg valgte å gå utenfor den vanlige løypa denne gangen.

Juristen og tingrettsdommeren i Sør-Rogaland tingrett, Espen Skjerven, har nemlig begått en pageturner av de sjeldne. Han tar med seg sin erfaring og kunnskap fra utdannelsen sin og yrket sitt som forretningsadvokat, som Kripos-advokat og som dommer og innlemmer oss i et univers som virker både skremmende, men samtidig realistisk - dessverre.

Handlinga er lagt til Den demokratiske republikken Kongo, til Sandnes/Stavanger og til Oslo. Her dreier det seg oljeutvinning, enorme økonomiske interesser, korrupsjon, brudd på menneskerettigheter, miljøvern, dop - og mye mer.

Norske interesser er djupt involvert og miljø- og menneskerettighetsforkjemperen Sofie Christensen, med base i Kongo, begynner å bli farlig nærgående. Den norske politimannen Tom Grayston engasjerer seg og begynner å se sammenhenger som skremmer.

Hvem som er good guys og bad guys i "Kleptokratiet" er ikke vanskelig å finne ut av. Men utviklinga i storyen er så grundig skapt, researcha og bygd opp, persongalleriet så troverdig og den språklige framdrifta så bra at man egentlig bare blir sittende å lure på hva som skjer rundt neste sving. Og det skjer noe - hele tida.

Spenning er det til siste slutt og det aller mest skremmende er at alt her virkelig kunne ha skjedd - eller skjer - i den virkelige verden.

Espen Skjerven har tatt et megasteg opp i den norske krimlitteratureliten.