«Prinsesse Ragnhild» hadde på denne turen store mengder tysk krigsutstyr om bord. Skuta var fylt opp med tyske soldater som skulle nordover. Om bord er også rederen Thor Falch og hans kone Vera Lind som er en lovende forfatter. Med seg har de sønnen lille Olav som en dag skal arve det mektige rederiet Det Hanseatiske Dampskibsselskap.

Etter en stor eksplosjon synker hurtigruteskipet. Men var årsaken en britisk mine som de fleste antok og som sjøforklaringen slo fast? I forliset dør i alle fall rederen. Vera og lille Olav blir reddet opp av det iskalde vannet.

Handlingen i boka skjer i nåtid og vi blir kjent med Olav som dagens høvding på den fasjonable «Rederhaugen». Dette er en prakteiendom i Oslo og ligger på et sted som ligner sterkt på Bygdøy. Tyskerne inntok stedet under krigen og under de staselige bygningene er det et stort nett av tuneller og hemmelige rom. Noen fant ut at disse kunne benyttes som våpenlagre også etter krigen. Her snakker vi om et stay-behind-nettverk som skulle aktiveres i tilfelle en ny okkupasjon. Ikke mer uoffisielt enn at norske myndigheter kjente til det. Derfor opplevde Vera Lind at hennes manuskript til boken som forteller det meste om skipsforliset og livet på «Rederhaugen», ble beslaglagt. Og det av Politiets Overvåkningstjeneste. Vera har altså skrevet historien om hva som egentlig skjedde den oktoberdagen i 1940 da «Prinsesse Ragnhild» gikk ned. Og mye mer. Det er viktig å være klar over at Falch-familien framstilles som det nærmeste vi kommer adel i Norge. Thor Falch, rederen som druknet utenfor Bodø, ble høyt dekorert etter krigen. Medaljene fikk han for bidraget til å bygge opp motstanden mot tyskerne langs norskekysten.

Veras versjon av historien er mindre pen og svært ufordelaktig for dagens utgave av rederiet. Veras bok heter nemlig Havets kirkegård og dette manuskriptet leter mange etter. I boka gjengir forfatteren de sentrale delene av manuskriptet sånn at vi lesere plutselig vet atskillig mer enn mange av bokas karakterer. Et elegant grep.

Det hører med til historien at det tradisjonsrike rederiet for lengst er omdannet til stiftelsen SAGA. Stiftelsen har på yttersiden et lag kulturkapital med forskning og gode gjerninger som stikkord. Under den filantropiske overflaten er det en annen og mer tradisjonell kapital. SAGA tjener masse penger på eiendom og kapitalforvaltning. Vi snakker om en pengebinge verdt ti-tolv milliarder.

Olav Falch og resten av familien regjerer i rederiet. Bergensdelen av familien er avspist med smuler. Dette blir det konflikt av.

Sentralt i konflikten er et testamente skrevet av Vera Lind. Det er grunn til å tro at hun vil tilgodese bergensfamilien på bekostning av Oslo-Falchene. Sascha, datteren til Olav fronter Oslo-grenen av familien i kampen om eiendommer og milliarder. Fra bergenssiden blir vi best kjent med den karismatiske legen Hans Falch. Han er Falch-familiens politiske alibi på den norske venstresiden. Han reiser i skytteltrafikk i Midtøsten, har venner i mange frigjøringsbevegelser og er spesielt glad i kurderne. Han er også svært glad i damer. Kvinnehistoriene er mange og de er ikke slutt i denne boka heller.

Oppi det hele kaster Aslak Nore inn en norsk spesialsoldat og journalist som har sin egen agenda. Vi møter John Omar Berg mens han sitter i et kurdisk fengsel og slett ikke har det noe bra. Hans Falch må bruke all sin innflytelse for å få løslatt Johnny som han kalles. Det greier han og rekrutterer umiddelbart mannen til å skrive biografien om seg selv. Berg får en gylden anledning til å komme på innsiden av familien Falch. Han har egne motiver fordi Olav på «Rederhaugen» har en finger med i et råttent spill. På en eller annen måte er SAGA-sjefen direkte ansvarlig for at norske Johnny sitter for lenge i et ganske ubehagelig kurdisk fengsel. Han blir også utsatt for den amerikanske torturmetoden waterboarding og tilstår under tortur at han er fremmedkriger for IS!

At Johnny har arabiske røtter gjør ikke hans sak enklere.

Akkurat denne delen av intrigen og Olav Falchs motiver er ikke helt lette å forstå, men en norsk spesialsoldat er aldri feil i en spenningsroman. Johnny Berg er også høyt dekorert - han har Krigskorset med to sverd for innsats i Afghanistan.

Hvis leseren synes at denne anmeldelsen framstiller «Havets kirkegård» som en gryte der ingen lenger husker hva som ble slengt oppi, så har leseren et poeng. Det er lag på lag med intriger, avtaler som ikke gjelder, kjærlighetsforhold som brytes osv. Forskjellige familiemedlemmer har forskjellige interesser og det er mange spillere på banen.

Likevel, det smaker veldig godt av gryta, ikke minst fordi Nore greier å balansere de mange elementene mot hverandre. Om forfatteren er matkyndig vites ikke, men et sted i boka serveres kalvefrikasse med tomatsaus. Akkurat det har verken jeg eller Google hørt om. Men, uviktige detaljer til side, dette er rett og slett en god spenningshistorie. Forfatteren kan sin militærteknologi og kjenner åpenbart godt til etterretningens underlige verden. Mange av gutta i boka er muligens litt mye macho, men jeg synes forfatteren kommer godt fra beskrivelsen av de barskeste også. Og han skriver drivende godt. «Havets kirkegård» er ikke det dummeste du kan hygge deg med i romjulen.