Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 5For en klubb!

Kvartetten som utgjør Torsdagsmordklubben er både morsomme, forskjellige og smarte. Det har ført til en usedvanlig krimroman - den er nemlig veldig morsom også.

Det er så forfriskende å oppleve ei krimfortelling som beveger seg langt utenfor den kjente malen. Programlederen for BBC Quiz, og deltaker i en rekke andre TV-program også, Richard Osman (50) forteller oss med sin debut i krimsjangeren at det er mulig. Ikke bare mulig forresten; han forteller oss at han har funnet intet mindre enn en suksessformel.

Osman tar oss med til seniorlandsbyen Coopers Chase i grevskapet Kent sør i England og introduserer oss for en høyst spesiell kvartett pensjonister som møtes en gang i uka for å prøve og oppklare uløste mordsaker. Torsdagsmordklubben, som de kaller seg, består av den tidligere sjukepleieren Joyce, Ron som har vært en kjent fagforeningsleder, Ibrahim er pensjonert psykiater og så er det mystiske Elisabeth som man tror har vært spion før hun ga seg pensjonistlivet i vold.

Disse fire, med hver sin kompetanse, graver seg altså ned i gamle uoppklarte drapssaker over et glass eller to på torsdagene i den stille og søvnige pensjonistbyen. Plutselig er det virkeligheten som innhenter dem: et mord i deres umiddelbare nærhet gjør at fokus skifter fra gamle saker til et blodferskt drap. Torsdagsklubben bestemmer seg raskt for å ta opp "kampen" med politiet, som etter hvert skjønner at denne høyst spesielle klubben kanskje ikke er så dumt å spille på lag med.

Osman er, i tillegg til å være BBC-mann, også kjent som komiker. Det skinner tydelig gjennom her: jeg har aldri lest en så morsom krimroman. Det er ei fortelling fylt av varme og kjærlighet, midt oppe i all realismen og måten Osman har skapt dette persongalleriet på er intet mindre enn genialt.

Sjølsagt fører det ene med seg det andre og dramaet får forgreininger mange tiår tilbake. Mangt, mange og mye, litt i meste laget kanskje, blir involvert i klubbens leiting etter den eller de skyldige og Osman slipper oss ikke før den spennende og ikke minst morsomme fortellinga får sin - sjølsagt overraskende - løsning.

Richard Osman har krimdebutert med et brak. Det sies at dette er det første av mange møter med medlemmene i Torsdagsmordklubben. Det får vi håpe, men de dør jo som fluer i denne seniorlandsbyen - av både naturlige og ikke unaturlige årsaker. Vi får håpe at Osman holder våre fire nye favoritter i live ei god stund til.

Reklame

Siste sjanse: Salg på Pyton-helt, Pondus og mye annet