Samuel Bjørk er et pseudonym for Frode Sander Øien. Han er en 53 år ung trønder som også har markert seg som musiker ikke så langt unna Motorpsycho-universet. Med politiduoen Mia Krüger og Holger Munch i hovedrollene har Bjørk fascinert en hel krimverden og bøkene hans er solgt til 35 land. Etter ei lengre pause er han nå tilbake med "Hitra" og en hel del forteller meg at begeistringa ikke kommer til å avta nevneverdig etter møtet med både boka og øya Hitra på Trøndelagskysten.

Det ene tar det andre

Bjørk makter på et spennende vis å bygge opp ei historie som både har røtter tilbake i tid - en liten gutt som forsvant for tre år siden og som aldri har blitt funnet - og hendelser som skjer etter at Krüger, som har flytta til Hitra av private årsaker, begynner å se nærmere på det uoppklaret mysteriet.

Bjørk skaper både et flott miljø på og rundt øya Hitra og hans persongalleri er både frodig og ikke minst troverdig. Etter at snøballen har begynt å rulle så blir også mordet på ei ung jente i et noe utagerende miljø en årsak til at Krüger kaller på sin gamle kollega Munch i hovedstaden. Han er ikke akkurat av a4-typen, men han har en cv som sier at han kommer som oftest i mål.

Kjenner alle alle?

Hitra er et tett, lite miljø der "alle kjenner alle". Lakseoppdrettsnæringa har ført til at enkelte har blitt styrtrike langs kysten - på Hitra er det familien Prytz. En av familiens sønner skal gifte seg med ei helt vanlig jente "utenfra" og at slike nyrike familier kan være kilde til nye konflikter, er sjølsagt ikke utenkelig og Bjørk bygger dette elegant inn i plottet.

Det blir stor tilstrømming av journalister til Hitra i forbindelse med kjendisbryllupet og det gjør at Munch blir ekstra stressa etter som dagene går og drapet på jenta forblir uoppklart. Ikke nok med det: nok et drap i et annet miljø, gjør Munch og Krüger enda mer svett. Mistanken om at forsvinningen for noen år siden og de ferske drapene har en viss sammenheng lever sjølsagt også videre, men om det har det, så makter i alle fall Bjørk å skjule det....

Stort finterepertoar

Samuel Bjørk skriver godt og de korte 92 kapitlene tilføres hele tida nye elementer som gjør at leseren må tenke nytt når man tror at ei løsning eller en mistenkt befinner seg like rundt hjørnet. Bjørk er, som Jo Nesbø, utstyrt med et godt finterepertoar. Det betyr at ingenting er klart, eller oppklart, før det er klart. Det er det ikke før siste side i denne spennende historia som fyker unna på rekordtid.

Samuel Bjørk leverer enkelt og greit på samme høye nivå som tidligere.