Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 4Skremmende og spennende

Høy grad av troverdighet, god formuleringsevne og solid fremdrift er viktige ingredienser for at det skal blir god krim for meg. Krimdebutanten Ole Asbjørn Ness er utstyrt med mye av dette.

Sjøl om Ole Asbjørn Ness har skrevet flere romaner og blant annet stukket av med Tarjei Vesaas´ debutantpris, så er "Fem dager i mai" mitt første møte med hans penn. Det har blitt et svært hyggelig møte - et møte som har blitt kort fordi de rundt 330 sidene fyker unna på kun kort tid. Det er nok en indikasjon på en bra krimroman faktisk.

Ness tar oss gjennom fem maidager året etter at pandemien har sagt takk og farvel. Det som begynner med at en ung kvinnelig blogger forsvinner, viser seg raskt ikke å være en tilfeldighet. Et mønster avdekkes og kun en mann skjønner tidlig at dette er alvor.

Det er politispaner Johnny Abrahamsen i Sandvika utenfor Oslo. Han er en åpenbart talentfull politimann, men gjennom hele si karriere har han gått utradisjonelle veier. Det har ført han opp i en rekke problemer innad. Dessuten har han en solid fascinasjon for det motsatte kjønn. Ikke alle er like begeistra for det heller.

Ekstremisme, ensomhet og religion er blant ingrediensene i storyen til Ness. Han forteller den med en slik grad av troverdighet at jeg kjenner på meg at dette kunne ha skjedd rett rundt mitt eget hjørne. Det stilles jo spørsmål om hva PST kan og vet og hvor djupt inne de er i de "riktige" miljøene og den typen spørsmål får Ness leseren til å fabulere en runde til rundt mens spenningen biter seg fast.

Overraskelsesmomentet er også viktig for at en krimroman skal bli vellykka. Det byr også Ness på og med sitt knappe, kjappe språk, der han ikke bruker en bokstav for mye, sørger han for at spenningsnivået opprettholdes helt til siste side.

Det jeg savner i denne debuten er en enda strammere struktur på storyen - det blir litt for mye frem og tilbake for at den store flyten holder seg hele veien. Jeg blir derimot veldig fascinert av spaneren Johnny Abrahamsen - Sandvikas svar på Eirik Jensen, sjøl om Abrahamsen ikke har tråkka over streken slik Jensen har gjort. Ole Asbjørn Ness har allerede meldt om at han og Johnny Abrahamsen kommer tilbake. De skal bli spennende å følge.

Reklame

Mobilselskap kutter prisene - sjekk hvor mye du sparer