"Kirurgen" er mitt første møte med Ida Hegazi Høyers forfatterskap. Etter å ha lest meg litt opp på hennes tidligere meritter og ikke minst etter å ha lest hennes seineste roman, har jeg skjønt at det var på høy tid.

Dette er hennes sjuende roman siden 2012 og det tar henne bare noen få sider å bringe meg inn i hennes spennende og innsiktsfulle univers. Ida Hegazi Høyer er en skarp intellektuell som sørger for at tankene kommer raskt i gang hos leseren og hun slipper oss ikke før vi har lest og tenkt ferdig.

Den relativt unge (37) kirurgen Henrik Wold er den sentrale personen i romanen. Han er en dyktig fagmann med store ambisjoner på egne vegne. Det aller meste i Henrik Wolds liv dreier seg om - Henrik Wold. Ytre sett er det meste på plass. Flott bil, ditto leilighet, pen kjæreste og stor stjerne på jobben. Men er det nok?

En operasjon på ei ni år gammel jente er det som skal til for at korthuset begynner å rase. Kan en murstein i byggverket kan være nok til at alt det perfekte faller fra hverandre - eller er det mulig å redde?

Med sin gode innsikt i menneskesinnet, sin svært gode penn og sin evne til både å bygge storyen og drive den fremover, har Hegazi Høyer skapt en roman som har mye å si til mange.

Hva skjer eller kan skje når byggverket er basert på feil verdier? Når mennesker blir så høye på seg sjøl at bakkekontakten ikke eksisterer lenger? Disse spørsmålene reiser Ida Hegazi Høyer på et strålende vis og hun svarer like tankevekkende også.