Siden Stavrum (50) er født og oppvokst i Kristiansund, så var valget enkelt - eller kanskje ikke? Var man sportsinteressert så stod valget mellom fotball og bryting. Stavrum blei fotballspiller - en svært god sådan. Muligens var valget litt lettere for han enn for kameraten Ole Gunnar Solskjær. Faren til Arild, Ole "Dukk opp" Stavrum, var nemlig også fotballspiller på høyt nasjonalt nivå og scora mål for Lyn i bøtter og spann, mens faren til Ole Gunnar, Øyvind Solskjær, var bryter med en rekke norgesmesterskap på samvittigheten og OL-deltakelse som nok et høydepunkt i karriera. Men det blei fotballspiller av Ole Gunnar også - en ganske bra sådan han også, faktisk.

Likevel har Stavrum lagt sin ferske roman til brytemiljøet i hjembyen og til det skjebnetunge året 1936. Han har studert både miljøet og brytesporten, her er det en med bronsemedalje i kretsmesterskapet for gutter i Møre og Romsdal som uttaler seg, inngående. "Alle" var involvert i bryting i Kristiansund og det var stort både hos borgerskapet og hos arbeiderklassen. Det er der vi møter Albert, som jobber på brygga, og den evige konkurrenten hans, rikmanssønnen Johnny Wiik.

Stavrum beskriver på et empatisk vis hvordan et barnevennskap utvikla seg til noe helt annet - klasseforskjellene gjorde det umulig for de to å skape et ungdoms- og voksenvennskap.

Stavrum beskriver også et lokalsamfunn gjennom sporten og for både Albert og Johnny blei OL i Berlin det store målet. Siden de to gikk i samme klasse blei det vanskelig. Den ene måte pine seg ned en klasse og det skal ikke mye fantasi til for å skjønne hvem som måtte gjennom det helvetet.

Stavrum beskriver også hvordan dette Hitler-mesterskapet gikk av stabelen på et sterkt og troverdig vis og Albert og Johnnys kamp for medaljer er så troverdig fremstilt at det nesten lukter svette underveis. Hvordan det hele ender i Berlin skal sjølsagt ikke røpes, men spenninga utløses ikke før på siste side når Albert og Johnny møtes på hjemmebane i Kristiansund etter OL og da i samme vektklasse.....

Arild Stavrum skriver godt og med et økonomisk språk med korte setninger som fortetter historia på et elegant vis. Jovisst dreier det seg om bryting, men det dreier seg i like stor grad om klassemotsetninger, om et lokalsamfunn - om levde liv. Vi snakker fallseier - til Arild Stavrum.