Jovisst er det vanskelig å slå gjennom med en debut i denne sjangeren der kvaliteten her til lands er skyhøy. Grethe Bøe (51) hadde også venta lenge før hun bega seg ut på thriller-breddene. Hun ville åpenbart være godt forberedt og det viste hun med «Mayday».

Lettere er det nok ikke å komme med en oppfølger av samme kvalitet heller. Forventningene har bygd seg opp hos leserne, men da er det hyggelig å kunne slå fast at Bøe har brukt de to åra siden «Mayday» svært godt.

Reklame: Her får du kjøpt Mayday

Det tok meg svært kort tid å bli begeistra for Bøes helt, flygerpiloten Ylva Nordahl med base i Bodø. Der treffer vi henne igjen også denne gangen sammen med sin kjæreste Storm Bure. Hva vet de egentlig om hverandre? Hva vet de ikke om hverandre?

Som storforbruker av krimlitteratur så er det en del fellestrekk som har slått meg i det siste. Storpolitikk og områdene rundt Svalbard, med et klart utgangspunkt i Russlands aggresjon og forsøk på invasjon av Ukraina, har blitt et sentralt element i flere romaner. Både Øystein Bogens «Provokasjonen» og Odd Harald Hauges «Storebjørn» og «Novaja Semlja-effekten» har mye av konfliktene sine der. Slik er det også i stor grad for Ylva og Grethe Bøe. Klimakset utspiller seg der, men vi blir også tatt med på viktige avstikkere både til Galapagos, Beijing og til fasjonable strøk utenfor New York.

Reklame: Her får du tak i boken

Med den skjebnetunge tida vi lever i blir det ikke så vanskelig å fatte at det kan være farlig mye realisme i historia Bøe trekker opp. Det som vi trodde det var en viss balanse i mellom stormaktene, det har blitt totalt forandra det siste året og det skaper nok en gang et skremmende bakteppe for en mulig atomkonflikt som vi kanskje ikke trodde var mulig før 24. februar i fjor.

Slik verden ser ut nå, har Bøe skrevet en thriller der Ylva balanserer på en rekke knivskarpe kanter og jeg tar meg i at dette også kan skje under en radar vi ikke kjenner til. For meg trenger ikke en krimroman være realistisk basert, men jeg er stygt redd for at i univers ukjent for de aller fleste av oss, så skjer det mye som kan likne på dette.

Her er det politikk, her er det religion, her er det fascisme og her er det fanatisme involvert og med sitt elegante språk og de korte kapitlene bringer Bøe oss raskt frem mot ei løsning på noe som kan snu opp ned på verden som vi kjenner den.

Ylva har fiender - mange også. Noen vet hun hvem er - andre ikke. Om hun kommer i mål i isødet rundt Svalbard? Jeg røper vel ingen stor hemmelighet med å si at jeg gleder meg til nok en thriller med Ylva Nordahl bak spakene, for Grethe Bøe skriver drivende godt sjøl om hun ikke greier å finte meg bort i særlig grad med «Snøleopraden» heller, men spennende er det hele veien.

PS Spørre spørsmål heter det altså ikke, men Grethe Bøe må mer enn gjerne stille mange flere spørsmål i åra som kommer også.

Reklame: Kjøp Snøleoparden her