Jeg bryter sammen, om ikke i krampegråt, så i lett hulken, og tilstår at "Rødt kort" er den første krimromanen jeg har lest av Kurt Aust. Det til tross for at jeg har fått med meg at han har fått særdeles mye skryt av både lesere, anmelderkolleger og andre fra krimforfatterlauget. I musikkverdenen er det noe som heter musician´s musicians - jeg har en følelse av at dansk-norske Kurt Aust, bosatt i Horten, nyter en slik type anseelse blant sine medforfattere. Det er det i tilfelle fullt mulig å forstå.

Denne spennende fotballkrimmen er i all hovedsak lagt til, av alle steder, Exeter. Det lille laget fra den lille byen i Devon, i engelsk målestokk i alle fall, har tatt store steg i retning Premier League. Så begynner voksesmertene å melde seg - eller er det noe helt annet?

Hva som skjer på overgangsmarkedet i i den ultrakommersielle fotballverdenen, vet vi vanlige dødelige egentlig ganske lite om. Det meste foregår bak lukkede dører og når aldri frem til allmuen. Men når en kjent spiller går fra storklubben Lazio i Italia til lille Exeter, da lurer man automatisk på hva som ligger til grunn.

Det er norske Zac Utheim, som har ei god og interessant karriere bak seg i Europa, som blir kjøpt av Exeter og samme dag som Utheim kommer kjørende til Exeter - han liker i stor grad å bo i sin bobil som har vært med han gjennom store deler av karriera - så forsvinner en av støttespillerne til Exeter. En spiller Utheim har spilt sammen med i Mainz i Tyskland noen år tidligere....

Det hadde begynt å butte mot for Exeter ei god stund før Utheim meldte overgang og mange håper han skal være med å snu trenden. Det viser seg raskt at det er mange interessemotsetninger i og rundt klubben og Utheim blir involvert både på og utenfor banen.

I løpet av de 500 sidene, som fyker unna på rekordtid fordi Aust makter å lansere nye spenningsmomenter og personer nesten uten stans, blir vi møtt av en forfatter som kan sitt krimlitteraturhåndverk til fingerspissene samtidig som han kan sin fotball. Skal man snakke til et fotballpublikum også, så skal man ha tunga beint i munnen, fakta på plass og ikke lefle med fotballteori- og praksis. Det gjør aldri Kurt Aust.

Dette er ikke en type krim der blodet flyter i gatene eller der de mest brutale og detaljerte drapsdetaljene florerer. Kurt Aust gjør det på en mer elegant måte. Og gåta forblir sjølsagt uløst helt til siste side. Eller ikke faktisk: de siste sidene av "Rødt kort" er prega av fotballquiz som leserne kan hygge seg med i tillegg til den strålende krimfortellinga til Kurt Aust.

PS 1 Det er en skam at Zac Utheim aldri har spilt på det norske landslaget, men hvorfor må du nesten lese "Rødt kort" for å forstå....

PS 2 Exeter har rykka opp til League One denne våren. Kanskje er de på vei til Premier League også uten Zac Utheim?

PS 3 Kurt Aust har rykka opp for lengst.