Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 5Hvem er vi, egentlig?

Med "Svanesang" stiller Nikolaj Frobenius mange av de viktige spørsmåla. Han gir oss ikke svara, men han får oss til å reflektere. Det er en av grunnene til at "Svanesang" anbefales - veldig.

Jeg bryter sammen og tilstår: jeg har aldri lest Nikolaj Frobenius tidligere. Det har jeg absolutt ingen unnskyldning for og heller ingen god forklaring på, men nå er det endelig gjort og noe - ganske mye faktisk - forteller meg at jeg kommer til å lese han uten stans i åra som kommer. Årsak: "Svanesang" er en veldig bra og fascinerende roman og Frobenius har en veldig god penn, eller kanskje godt tastatur, og det er et veldig godt driv i både språket og fortellinga hans.

Frobenius tar oss med til sine hjemtrakter i Bærum. Der introduserer han oss for Adrian Svane, en svært så suksessrik eiendomsutvikler, hans nærmeste familie og hans venner, samarbeidspartnere og kompanjonger.

Alt ser flott og fint ut på overflaten, men som så ofte så er det ikke slik som man prøver å gi inntrykk av. Penger, prestisje, fasade og det som egentlig ikke betyr så mye, er viktig i miljøet rundt Svane og hva gjør man ikke for å bygge opp muren rundt dette?

Frobenius har skapt en thriller med masse spenning og der vi må vente til siste side og kanskje vel så det før vi får vite hvordan dramaet ender. Minst like interessant er spørsmåla dramaet dra opp. Er vi egentlig de vi tror vi er? Hvor langt er vi villig til å gå for å "lykkes"? Hva vil vi ofre for å finne sannheten? Vil vi vite sannheten?

Nikolaj Frobenius setter i gang en rekke tankeprosesser med "Svanesang". Det oppfordres til å ta en runde med boka - og med seg sjøl.