Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 5Rett til topps

De som har lytta til og sett Øystein Bogen dekke utenriksstoff i TV 2 de seineste tiåra, vet at han er og har ei stemme vel verdt å lytte til. Med krimdebuten "Zetaviruset" forteller han oss at han har en penn eller et tastatur som umiddelbart etablerer han i tetsjiktet også.

For noen måneder siden utbasunerte jeg at Grethe Bøes krimdebut "Mayday" godt mulig var årets litterære krimsensasjon. Jeg har ikke tenkt å gå bort fra det, men Øystein Bogen og hans "Zetaviruset" blir definitivt en sterk konkurrent. Kvaliteten på norske krim/thriller-forfattere er skyhøy - likevel tar Bogen turen opp blant de aller beste på første forsøk.

Som i Bøes "Mayday" er Norges forhold til Russland en svært viktig del av plottet. Er det en som kan noe om dette forholdet her til lands, så er det definitivt Øystein Bogen som har dekka Russland på et forbilledlig og kritisk vis i en årrekke. Noe forteller meg at han kanskje ikke blir noe mer populær hos Putin og hans nærmeste etter at "Zetaviruset" har sett dagens lys.

Bogen har makta å sette storyen inn i ei realistisk ramme basert på det vi har opplevd av russisk innblanding både i amerikansk valgkamp, "snoking" i Stortingets datasystemer og mer eller mindre "vellykka" forsøk på å ta livet av russiske avhoppere. Sjølsagt blir alt benekta fra Putin og Moskva - så blir det opp til enhver hvem man ønsker å tro på eller stole på.

Det unge EDB-geniet Misja Borodin blir både tvunget til å jobbe for etterretningstjenesten og satt til å utvikle et datavirus som kan gjøre stor skade på andre land. Av diverse årsaker ønsker han å forlate et system han misliker sterkt og den dramatiske flukten fører til Norge.

Med et veldig driv i språket, et persongalleri som både er troverdig og interessant, en gnistrende framdrift i fortellinga, blir det både en dramatisk thriller og storpolitikk ut av "Zetaviruset". Her er det bortimot ikke ei overflødig setning og Bogen vet tydeligvis mer eller mindre intuitivt hvordan ei slik spenningsmetta fortelling skal bygges opp.

Øystein Bogen vet hva han "snakker" om når det gjelder både Russland og Norge. Det betyr ikke at slik er det i virkeligheten som han har lagt noen år fram i tid. Uansett virker det realistisk, det virker skremmende og samtidig er det altså en thriller av aller beste merke.

Er du blant dem stor tror at Putins spetsnaz-gutter lar seg stoppe av vedtatte grenser? Det gjør du ikke etter å ha lest "Zetaviruset". Dessuten vil du gjerne møte både Henriksen og Tora Fjell igjen i fremtidige Bogen-thrillere. Kanskje Misja også. Hvis ikke....

PS For ordens skyld: jeg har jobba sammen med Bogen i en mediebedrift i mange år.