Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 4Sex, drugs og litt rock ´n roll

Romandebutant Julie S. Werenskiold er ute med en politisk thriller som jeg innbiller meg er så nær en Sex Pistols konsert du kommer i bokform. Det er full gass fra starten av og så øker tempoet underveis. Som det nevnte bandet, som alle har hørt om, men de færreste har sett, er hun ikke så nøye med språkets kryss & B, de finere nyanser, altså. Det er klampen i bånn i fire hundre sider.

Det er tidvis både spennende og underholdende. For leseren blir det svært mange navn og steder. Her er det samlede korps av amerikanske hemmelige tjenester representert, supplert av våre hjemlige spionjegere i PST. Handlingen flytter seg fra USA til Norge, Tyrkia og Kenya.

Vår heltinne er Svala Saltfjord, en frilansjournalist i 30 års alderen. Hun får et tips om en svær internasjonal intrige som kan føre til at NATO bomber NATO-landet Tyrkia. Sentralt står en video som viser at den tyrkiske presidenten er i ferd med å innføre et islamistisk diktatur - med konsentrasjonsleire for kristne osv.

FN skal godkjenne bombeaksjonen. Russere og kinesere er bestukket til å stemme for resolusjonen. Denne konspirasjonen må leseren kjøpe - om det skal bli noe moro. Men, gitt at denne versjonen av virkeligheten er akseptert, er det bare å henge på.

Hovedkilden hennes er en norsk IS-avhopper som hun intervjuer i USA. Vel hjemme i Oslo med intervju og video er det klart for det store scoopet. VG er hennes oppdragsgiver og saken eksploderer bokstavelig talt både i Norge og internasjonalt.

Snart reises det tvil om IS-avhopperen er den han utgir seg for å være og Svala må tilbake til USA. Her blir hun vitne til at avhopperen blir drept. I denne boka dør det folk i Norge, USA Tyrkia og Kenya.

Etter hvert skjønner Svala at det er noe fundamentalt galt med videoen og med kilden…ja, med det meste. Hennes vanlige reaksjon når verden blir vanskelig er å ta en god dose sterke medikamenter og skylle dem ned med champagne, god rødvin eller brennevin. Det fører ofte til at hun sovner på gulvet, gjerne på badet. Og våkner i sitt eget oppkast. Dette er altså ikke boka for deg som brekker deg ved tanken på ukegammel svettelukt, møkkete dametruser beskrevet i detalj og spy.

At hun stort sett er på flukt og stadig utsettes for drapsforsøk, hindrer ikke hennes seksuelle utfoldelse. Hun finner tonen med en av de mange amerikanske agentene. Og hun sjekker opp en ung engelskmann på et herberge i Arusha i Tanzania.

Hun ligger på magen på et flekkete syntetisk teppe og kroppen hennes gynger fremover ved hvert støt mens en fyr i tjueårene pløyer seg vei med kraftfulle hoftebevegelser.

«En av kjønnsleppene lå i klem og ble presset innover i skjeden. Det sved hver gang sengegavlen smalt i veggen.

DUNK. DUNK».

Tro det eller ei, men det er et snev av ironisk humor over de mer intime skildringene. Selv om min første tanke var: Må jeg vite dette?

Du må også akseptere forfatterens temmelig konspiratoriske tankegang. Det sies jo at virkeligheten overgår fantasien en gang i blant. Dette er en sånn gang.

Den store finalen er utdelingen av verdens mest prestisjefylte journalistpris. Dette skjer i Istanbul og det er bare et par timer til bombene skal regne over byen.

Vår heltinne får selvfølgelig en sentral rolle i prisutdelingen og kommer seg etter hvert hjem til Oslo. Det gjør også hennes amerikanske agent-kjæreste, Kyle.

Boka rundes av med en avskjedsscene på toppen av Ekebergåsen. Jeg er alltid spent på hvordan forfatteren greier å knytte i hop de mange løse trådene i en kompleks handling. At to hovedpersoner erklærer hverandre sin kjærlighet, men forstår at den ikke er liv laga, er en mye brukt variant.

Det skjer også her. Men akkurat da vi kan puste ut etter mange spennende, rå, blodige og tragiske hendelser smeller det igjen. På siste side!

Spørsmålet er om det er amerikanerne eller muslimske ekstremister som står bak. Og om dette er et frampek mot en oppfølger med Svala Saltfjord?

Jeg tror Werenskiold gjør klokt i å porsjonere ut virkemidlene i en eventuell ny bok. Hun må ikke dra halve verden rundt. Eller ta livet av halvparten av karakterene. Da kan dette bli riktig bra. Hun har en rockete råhet i språket som kler den ganske rufsete Svala.

Det er en grunn til at rockelåter er rundt tre minutter lange….