Zoë Beck (46) har mottatt en rekke priser for sitt forfatterskap. Basert på mitt første møte med hennes penn, så er det til å forstå. Beck er nemlig i besittelse av både en god penn samtidig som hun sørger for å få oss til å tenke på mye mer enn bare thrilleren.

Til tross for at Beck nyter stor anerkjennelse på hjemmebane i Tyskland, så er likevel veien lang til for eksempel Norge. Det er så uendelig mange om beinet. Når det er sagt så fortjener Beck godt med oppmerksomhet. Årsaken er at hun er ei original stemme med noe viktig på hjertet.

Storyen i "Paradisbyen" er lagt et godt stykke frem i tid - kanskje bortimot et århundre. Boka er skrevet lenge før Covid-19 forandra verden, men Beck har likevel sett for seg en verden som har vært hardt hjemsøkt av pandemier og verden ser enkelt og greit ikke ut som den gjør i dag. De store befolkningsmassene har samla seg i storbyer - Frankfurt am Main i dette tilfellet. Havnebyen Rostock er på ingen måte det den var, men spiller uansett ei viktig rolle i Becks plott.

Historia tar oss med til ei tid der myndighetene har full oversikt over befolkninga via blant annet en smartcase. Det er også utarbeida en helseapp eller et kontrollsystem som heter KOS som sier det meste om alle til en hver tid og som "forteller" alle hva de skal gjøre. Beck tar med til et samfunn der storebror ser deg og det må galt....

Persongalleriet med byråkrater og de siste oppegående og kritiske journalistene er gode og troverdige skikkelser i en epoke vi ikke kjenner. Journalistene begynner å ane uråd etter som flere lik dukker opp - og forsvinner.

Oppnøstinga setter oss inn i et fremtidsscenario som er skremmende, men samtidig spennende. Beck har flott flyt i språket og oversettelsen til Miriam Lane fungerer fint.

For meg er fremtidsvisjonene minst like skremmende og "spennende" som selve thrillerplottet. Til sammen har det blitt et flott møte med en av de store tyske krimstemmene og "Paradise City", som den heter på tysk, blei da også kåra til årets krim i Tyskland i fjor.