Øystein Bogen (53) kommer inn under kategorien jack of all trades, master of many. Han er en strålende journalist med med "full" kontroll på både Russland og USA, han er pilot og så har han vist oss gjennom disse to bøkene at han er en framifrå thrillerforfatter også.

Det å følge opp en suksess som "Zetaviruset" er sjølsagt ikke lett. Forventningene er store både hos leserne, forlaget og sikkert hos forfatteren sjøl også. Samtidig som han har tatt over som TV 2s USA-korrespondent og analysert det som skjer i Ukraina/Russland, så har Bogen også fullført "Provokasjonen" - døgnet har jo minst 25 timer, ikke sant?

Jeg håpte virkelig at det skulle bli mulig å treffe på heltene Tora Fjell, Henriksen og Misja Borodin fra "Zetaviruset" nok en gang og, tro det eller ei, Bogen har invitert de tre med denne gangen også. Med sin geopolitiske tunge innsikt, har Bogen denne gangen lagt den skremmende, på mange måter, storyen til Svalbard et par år frem i tid.

Med Ukraina-krigen langt fremme i pannebrasken hos oss alle, har Bogen skrudd sammen et plot der Putins aggressive "utenrikspolitikk" gir seg utslag som på alle vis angår oss her i Norge. Realistisk? Jeg håper for guds skyld ikke det, men med dagens bakteppe er det ikke godt å vite.

Av forskjellige årsaker blir Svalbard okkupert samtidig som Putin prøver å holde sine hender reine - dette får Wagner-gruppen ta seg av. Hvordan reagerer det offisielle Norge, hvordan reagerer NATO, blir paragraf 5 aktivert?

Bogen bygger og utvikler storyen på et spennende og dramatisk vis. Sjølsagt er det godt mulig å lese "Provokasjonen" som en rein thriller-underholdning, men slik verden framstår akkurat nå er det umulig å ikke tenke seg at dette faktisk kunne ha vært et bortimot mulig scenario i virkelighetens verden. Skremmende, veldig skremmende.

Uansett så har Øystein Bogen skrevet nok en strålende thriller med språklig eleganse, super fremdrift og spenning til siste side. Jeg mente at Øystein Bogen ikke ville være spesielt populær i Putin-kretser etter "Zetaviruset". Noe forteller meg at populariteten ikke kommer til å ta seg opp noe særlig etter "Provokasjonen" heller. Det er definitivt til å leve med, men det hadde vært morsomt å være flue på veggen når Bogens neste visumsøknad til Russland skal behandles.

PS Jeg skylder å gjøre oppmerksom på at jeg har jobba i samme mediebedrift som Bogen i mange år.